Jobfesten er slut, og det er dårligt nyt for økonomien og den grønne omstilling

Lige som at Danmark har kurs mod den højeste vækst i 27 år, viser nye tal fra Danmarks Statistik et fald i beskæftigelsen, hvilket kan få konsekvenser på flere fronter, vurderer DI.
Dansk økonomi har udsigt til den højeste vækst siden 1994, men både i 2022 og 2023 vil væksten falde, forudser DI's prognose. Foto: Getty Images.
Dansk økonomi har udsigt til den højeste vækst siden 1994, men både i 2022 og 2023 vil væksten falde, forudser DI's prognose. Foto: Getty Images.

Ser man fra januar til juli 2021 er beskæftigelsen for lønmodtagere steget med 91.000 personer, og det er den største stigning, der nogensinde er målt over en seks måneders periode. Den voldsomme vækst i beskæftigelsen har støvsuget arbejdsmarkedet for arbejdskraft, så ledigheden i august faldt til det laveste niveau i 12 år.

Med nye tal fra Danmarks Statistik viser en begrænset stigning på 500 beskæftigede i bygge- og anlægsbranchen i 3. kvartal 2021. Dermed er beskæftigelsen i branchen samlet set faldet med 500 personer i løbet af de seneste to kvartaler, og det bekymrer på virksomhedernes vegne hos DI:

Læs også: Byggemarkedskæde rykker ind konkurrentens hjerteland

– Der er høj aktivitet og travlhed i byggeriet. Branchen har haft en stor jobfremgang det seneste år, men fremgangen ser ud til at være bremset noget op i løbet af de seneste par kvartaler. Det sker samtidig med, at vi ved, der er stor mangel på hænder ude i virksomhederne, siger underdirektør i DI Byggeri Torben Liborius, der fortæller, at det bringer virksomhederne i en vanskelig situation:

– En bygge- og anlægsbranche i topform er godt for væksten. Men det lægger desværre en dæmper på festlighederne, når virksomhederne kan blive tvunget til at udskyde eller sige nej til ordrer på grund af for få medarbejdere og høje materialepriser. Det er en svær, men vigtig øvelse for virksomhederne at forklare den virkelighed for kunderne og appellere om tålmodighed. Og det er enormt ærgerligt, for branchen står jo ellers i en gunstig situation, siger Torben Liborius.

Kan forringe konkurrenceevnen

Blandt andre brancher melder virksomheder i byggeriet også om mangel på arbejdskraft på et højere niveau end nogensinde tidligere registreret.

Beskæftigelsen ventes dog at stige i de kommende år, men væksten kunne have været større, hvis virksomhederne ikke var ramt af mangel på medarbejdere. Allerede i dag kunne de danske virksomheder tilsammen have haft 32.000 flere medarbejdere, hvis de ikke havde oplevet udfordringer med at rekruttere, vurderer DI:

– Sidst vi havde meget omfattende mangel på arbejdskraft var i 2006 og 2007, hvor ledigheden lige som nu faldt voldsomt. Erfaringerne fra dengang viste, at produktionsbegrænsningerne førte til forringelser af konkurrenceevnen og en markant stigning i importen.

Negativ effekt for den grønne omstilling

Manglen på arbejdskraft bringer ifølge DI også den optimale grønne omstilling i fare.

– Når der ikke er den tilstrækkelige faglærte og ufaglærte arbejdskraft, kan det også have negativ betydning for den grønne omstilling af samfundet, som bygge- og anlægsbranchen ellers bidrager til. Der ligger derfor en meget vigtig opgave i at sikre, at virksomhederne har adgang til tilstrækkeligt mange kvalificerede medarbejdere, så de kan følge med efterspørgslen, siger Torben Liborius.

Relateret indhold