Hvert år kåret Arbejdsmiljørådet fire arbejdspladser, der alle har gjort et særligt stykke arbejde for arbejdsmiljøet og dermed er værdige til modtage Arbejdsmiljøprisen i en af fire kategorier. Håbet er, at de kan være med til at inspirere andre.
Blandt de 12 nominerede arbejdspladser er NCC Industry A/S Råstoffer og G.S.V Materieludlejning fra bygge- og anlægsbranchen, der begge er nomineret – og dermed konkurrenter – i kategorien Arbejdsulykker. Også Skolen for klinikassistenter og tandplejere ved Københavns Universitet er nomineret i samme kategori.
Grunden til, at NCC Industry A/S Råstoffer er nomineret er, at virksomheden har formået at eliminere en ulykkesfrekvens på 13 i 2020, således at virksomheden i to år har arbejdet uden ulykker med fravær.
Det er særligt flot, da entreprenørvirksomheders medarbejdere – ligesom resten af bygge- og anlægsbranchen – ofte opererer i et risikofyldt arbejdsmiljø.
Det virksomheden har gjort, er bl.a. at kommunikere klart, vedholdende og konsekvent. Med den tilgang har ledelsen formået at engagere alle medarbejdere i sikkerhedsarbejdet, så alle bakker op om indsatsen og bidrager aktivt til at skabe en sikker arbejdsplads.
Arbejdsmiljø er en naturlig del af hverdagen
Succesen kan tilskrives tiltag som krav om indmelding af både positive og negative observationer samt ‘nærved hændelser’. Derudover er arbejdsmiljø og sikkerhed altid først på agendaen ved alle møder. Slutteligt bliver der fulgt op med interne og eksterne audits, og ledelsen fortsætter med at hæve ambitionsniveauet.
Arbejdsmiljøchef i NCC Industry, Helle Rømer, er særligt begejstret for den rettidige omhu og dedikation, hun oplever hos ledelsen i Råstoffer.
– Der er ingen tvivl om, at det smitter af på medarbejderne og bidrager til en kultur, hvor sikkerhed og arbejdsmiljø italesættes som en helt naturlig del af hverdagen, siger hun, mens adm. direktør i NCC Industry, Michael Hansen, kalder en sikker arbejdsplads for ‘en hjertesag’ for ledelsen.
Medarbejderne er nøglen
For GSV’s vedkommende er nomineringen kommet i hus ved at reducere arbejdsulykker med 80 %. Det intensive arbejde med at nedbringe arbejdsskaderne i materieludlejningsvirksomheden blev påbegyndt i 2019 hvor GSV stod med en arbejdsmiljømæssig udfordring efter en længere periode med udvidelser og opkøb af virksomheder.
Med udgangspunkt i mottoet ‘Mennesker før maskiner’ iværksatte virksomheden en lang række tiltag med ambitionen om at få medarbejderne til at tænke egen sikkerhed ind i alt, hvad de gør.
De konkrete tiltag blev udviklet med inddragelse af medarbejdere på alle niveauer gennem workshops og aktivering af arbejdsmiljørepræsentanter.
Det resulterede blandt andet i obligatoriske sikkerhedskurser, en medarbejderapp til registrering af observationer af nærved-ulykker og risici samt generel oplæring af medarbejdere i virksomhedens DNA og sikkerhedskultur.
– Vores medarbejderes trivsel er nøglen til en god hverdag, hvor vi samarbejder, har overskud og løser opgaver for vores kunder. Det kan vi nu se i vores ulykkesstatistikker, men også generelt i forhold til vores kollegers trivsel og arbejdsglæde, siger adm. direktør Dan Vorsholt.
Ros fra Arbejdsmiljørådet
Formanden for Arbejdsmiljørådet, Cristina Lage, roser NCC Industry Råstoffer for at iværksætte tiltag og nedbringe antallet af arbejdsulykker samt det vellykkede samarbejde mellem ledelsen, Arbejdsmiljøudvalget og medarbejderne.
– NCC Industry har opnået det, som mange virksomheder stræber efter, nemlig en arbejdsplads hvor der ikke sker ulykker. Det er inspirerende at se, hvordan de med konkrete indsatser, et stærkt samarbejde og fokus på tværs af organisationen har formået at nedbringe ulykkesfrekvensen. Det er imponerende, siger Cristina Lage.
I forhold til GSV Materieludlejnings indsats er det især den vigtige kulturændring og ledelsens samarbejde med medarbejderne, hun fokuserer på:
– GSV har med en langvarig og systematisk indsats, der inkluderer medarbejdere og arbejdsmiljøorganisationen, formået at skabe en kulturændring. I en udsat branche er sikkerhed på imponerende vis blevet en integreret del af dagligdagen, som har resulteret i en markant reduktion af ulykker. Det er virkelig godt gået, siger Cristina Lage.