Ny teknologi skal få bugt med fugt

To nordjyske teknologi-virksomheder har sammen udviklet et produkt, der effektiviserer skadeservice ved vand- og fugtskader. Europas største skadeservice-aktør er allerede kunde.
- Skadeservice er ikke det eneste sted, hvor der er et stort potentiale for HumiTrack. Både inden for nybyggeri og renovering kan HumiTrack fortælle, hvornår er der for eksempel er klar til at blive malet, fortæller Lars Damtoft (tv.) fra DBS. På billedet står han sammen med Martin Astrup Hansen fra Kollektio. Pressefoto.
- Skadeservice er ikke det eneste sted, hvor der er et stort potentiale for HumiTrack. Både inden for nybyggeri og renovering kan HumiTrack fortælle, hvornår er der for eksempel er klar til at blive malet, fortæller Lars Damtoft (tv.) fra DBS. På billedet står han sammen med Martin Astrup Hansen fra Kollektio. Pressefoto.

En snak mellem to tidligere studiekammerater udviklede sig yderst produktiv. Resultatet er netop kommet på markedet, og er det nyskabende produkt HumiTrack, der optimerer brugen af affugtere. Produktet kan revolutionere skadeservice ved vand- og fugtskader ved kortere og mere præcis affugtningstid, fortæller de.

Idémændene er ingeniørerne Martin Astrup Hansen fra Aalborg-baserede Kollektio og Mads Sørensen fra Sæby-virksomheden DBS (Dansk Bygningsscreening). Sammen har de kombineret komplicerede udregninger og IoT-sensorteknologi, så HumiTrack giver et præcist svar på den affugtertid, der skal bruges på den enkelte vandskade.

Produktet bliver monteret direkte på affugteren og har netop fået sit gennembrud i en ellers meget konservativ skadeservicebranche.

– Vi ser, at vi kan halvere affugtningstiden, hvilket er enormt Co2-besparende, og vores ambition er, at vi bliver de største og førende inden for fugt, skimmel og indeklima-problematikken, siger regionschef og partner Lars Damtoft, Dansk Bygnings Screening.

Det er DBS, der markedsfører produktet, mens Kollektio leverer sensorteknologi og softwareplatform.

Stort potentiale

Det tog et års tid, fra ideen blev skabt, til de første enheder kom på markedet. Nu er der lavet en aftale på 250 devices til den danske afdeling af Belfor, der er Europas største aktør inden for skadesservice. Samtidig er DBS også i dialog med andre store kunder, som kan se et potentiale i produktet.

– Fugtskader er dem, vi ser flest af hos vores kunder, og med fjernmåling vil vi kunne styre det bedre. I forhold til forsikringsselskabet gør det en stor forskel, fordi det nedsætter affugtningstiden. Det giver kortere genhusningstider, samtidig med at strømforbruget og CO2-aftrykket falder, siger driftsdirektør i Belfor Danmark, Martin Ejlersen til Dagens Byggeri.

Han lægger desuden vægt på, at sensorerne ikke er destruktive – altså de skal ikke bores ned i fundamentet. Desuden betyder teknologien færre fysiske besøg.

– I dag sker opmåling af fugtskader fysisk, men man man spare to-tre besøg ved hjælp af fjernmåling, så er der sparet både CO2 og penge, samt ydet en bedre service til kunderne, siger Martin Ejlersen.

Belfor Danmark er i øjeblikket i gang med en test sammen med et forskiringsselskab, de arbjder sammen med. HumiTrack bliver formentlig taget rigtig i brug fra 1. september. I begyndelsen bliver det et supplement til den eksisterende skadesservice.

Knastør kurve

Fra Dansk Bygnings Screening lyder det, at flere af deres kunder er blevet overraskede over, at de ikke skal ud at tjekke til affugterne, som de ellers tidligere har gjort.

– Produktet giver kunderne en digital kurve, der viser, hvornår skaden er affugtet. Det betyder, at affugterne kun kører i den tid, det er nødvendigt, siger Lars Damtoft.

Det er ingeniør Mads Sørensen og en professor fra Aalborg, der har udviklet diagrammet og beregningskernen. Og netop beregningskernen er det unikke ved HumiTrack, der bliver til digitalovervågning med Kollektios IoT-sensorteknologi.

I HumiTrack-løsningen har Kollektio både udviklet den fysiske IoT-sensor, der måler fugt, temperatur og har lang batterilevetid, men også softwareplatformen, som indeholder beregningskerne og kundelog-in.

Relateret indhold