I juni blev projektet Implement Materials skudt i gang med det åbne call, hvor Arkitektforeningen og Dreyers Fond udbød et arbejdslegatforløb, der giver mulighed for at undersøge et eller flere biobaserede materialers potentiale i en tænkt eller konkret byggeteknisk og æstetisk løsning.
Ud af i alt 23 ansøgninger er fire teams nu udvalgt til arbejdslegatsforløbet, som består af et arbejdslegat på op til 250.000 kroner og en række fælles workshops.
Formålet er at give teamene tid til at udvikle og drøfte deres løsninger og de bespænd, de står overfor, med hinanden. Desuden vil teamene, som består af mindst én arkitekt MAA og udførende håndværkere, konstruktører, ingeniører eller producenter, kunne rådføre sig hos fagfolk inden for brand, konstruktion, juridiske og forsikringsmæssige forhold m.m.
Branchen vil mere klimavenlige materialer – men ikke for enhver pris
– Fælles for de fire teams, vi har udvalgt, er, at de arbejder med hurtigvoksende og hjemmehørende afgrøder – eller restprodukter derfra. Derudover har de allerede gjort sig erfaringer med deres valgte materiale og er klar til at tage det til næste niveau, fortæller Kathrin Susanna Gimmel, arkitekt MAA og bestyrelsesmedlem i Dreyers Fond.
Sidsel Hodge, arkitekt MAA og projektleder på Implement Materials, supplerer:
– Vi har bestræbt os på at sammensætte en række teams, der med forskellige faglige indgange og specifikke fokuspunkter vil kunne udfordre og supplere hinanden på metode og nøglespørgsmål. Samtidig har de en række både tekniske, juridiske, økonomiske og kulturelle problemstillinger til fælles, som de kan bruge hinanden og de fælles eksperter, der er tilknyttet forløbet, til at takle.
De fire teams
Halm: ’Byggeri med halm’
Team: Tegnestuen Lokal ved arkitekter MAA Morten Bang og Christopher Carlsen og JDH Byg.
– Teamet arbejder videre med et koncept, som de allerede har prøvet kræfter med i et tidligere rækkehusbyggeri i Fælledby i Ørestad. Målet er at komme frem til en samlet løsning for bygningens klimaskærm i halm en version 2.0.
Hamp: ’Hampe – og planteskærvebeton’
Team: Tegnestuen BRIQ, ved arkitekt MAA Espen Lunde Nielsen m.fl. og Havnens Hænder i samarbejde med Next Nørrebro.
– Teamet vil undersøge de arkitektoniske potentialer i hampe- og planteskærvebeton, støbt på stedet, i en forenklet væg/tagkonstruktion.
Afprøver halm, hamp, ler, kalk og træ i rækkehuse i Aalborg
Græs: ’Fra bi-produkt til bio-komposit’
Team: Pihlmann architects v. arkitekt MAA Søren Pihlmann og Julian Christ, PhD, MSc, postdoc i biogene materialer ved Københavns Universitet.
– Teamet vil arbejde med biokomposit af græsfiber og lignin til indre beklædning, der kan erstatte konventionelle materialer og dermed reducere sundhedsskadelige stoffer og CO2-udledning fra uhensigtsmæssige produktioner (det er endnu ikke tiltænkt isolering).
Pil: ’Pilefacade’
Team: Schmidt Hammer Lassen, facadeentreprenørvirksomheden Staticus samt Pilebyg og designvirksomheden MOOW.
– Teamet vil undersøge pilens arkitektoniske udtryk i form af forskellige byggekomponenter, som bjælker, brædder, isoleringsmateriale og beklædning og undersøge benspændene for at få disse komponenter af pil ind i det eksisterende leverancesystem.
Call’et på groede materialer følges op af call til arbejdslegater for henholdsvis gravede og genanvendte materialer i 2025-26.