Fanefjord: Køber gammelt mejeri og danner samlende torv

Lokale kræfter på Vestmøn er gået sammen, og til december står det nye Fanefjord Torv færdig. Torv, torvehal, servicebygning og cafe skal tiltrække både lokale og turister til fods og på cykel.
Visualisering af det kommende Fanefjord torv. Den eksisterende, hvide bygning i to etager til venstre, ligefrem torvehallen i træ med store åbne porte. Pladsen i midten er belagt med rødlige sten. Fire mennesker sidder på grønne caf'estole omkring små runde, grønne borde.
Fanefjord Torv skal være en samlende kraft på Vestmøn. Fanefjord Sparekasses Fond, Realdania og Vordingborg Kommune har samlet spyttet 10 mio. kr. i kassen. Visualisering: Lynge Lynge Arkitekter

På hjørnet af Fanefjordgade og Præstebjergvej i den lille by Damme-Askeby på Vestmøn har et gammelt mejeri i mange år ligget ubrugt og forfaldent hen. Driftige lokale har siden 2020 arbejdet for at omdanne matriklen til et attraktivt midtpunkt og mødested for både lokale samt bl.a. forbipasserende cykel- og vandreturister.

Projektet får navnet Fanefjord Torv, og i 2021 køber Hans Steffen Steffensen fra det lokale investeringsselskab Liselund Fontænen og Peter Bysted fra den lokale designvirksomhed Icono så mejerigrunden og naboejendommen på Fanefjordgade 119.

Den nye torvehal set indefra. Der er højt til loftet i træbygningen. På gulvet, der er belagt med mursten står runde cafeborde og tilhørende stole
Den nye, åbne torvehal vil kunne bruges i forbindelse med f.eks. markedsdage, loppemarked, høstfest og andre lokale begivenheder. Visualisering: Lynge Lynge Arkitekter

Siden er der sideløbende med det planlæggende arbejdet trillet støtte og betydelige bevilligede midler ind fra bl.a. Fanefjord Sparekasses Fond, Realdania (begge 4 mio. kr.) og Vordingborg Kommune (2,3 mio. kr.). Mindre bevillinger fra flere forskellige kanter gjorde, at det budgetterede mål på 10,86 mio. kr. blev nået i august 2023.

I februar i år vandt den Næstved-baserede tømrer-, murer- og entreprenør Børge Jakobsen & Søn udbuddet, og i april gik byggearbejdet så i gang. Rådgivende Ingeniører AJ Consult A/S er totalrådgiver, mens Lynge Lynge Arkitekter fra Præstø har tegnet bygningerne. Marianne Levinsen Landskab er tilknyttet projektet som landskabsarkitekt.

Åben torvehal

Det nye område får bl.a. en åben, uopvarmet og nybygget torvehal. De markante porte vil gøre det muligt at etablere varieret åbenhed bestemt af aktivitetsniveau, vejrlig og årstid.

Læs også

River gammelt mejeri ned – sælger materialerne til genanvendelse

Lokale fødevareproducenter kan evt. få mulighed for at præsentere og sælge deres produkter. Det samme bliver muligt på de markedsdage, som selve torvepladsen vil kunne bruges til. Her er der også planer for loppemarked, høstfest mv.

En nybygget servicebygning får samme udformning som torvehallen – dvs. den bliver opført som en enkel træbygning. Bygningen vil rumme betalingsbad- og toiletfaciliteter samt et overdækket areal til f.eks. ventende buspassagerer. Bygningen vil også tjene som infopunkt for Camønoen.

Oversigtsillustration hvor man ser cafe, torvehal og servicebygning der omkranser den kommende torveplads.
Torvehal og servicebygning bliver begge opført som enkle, åbne træbyggerier. I den eksisterende bygning skal der være café. Illustration: Lynge Lynge Arkitekter

Den eksisterende bygning på Fanefjordgade 119 bevares og ombygges til café. De tre bygninger vil være medvirkende til at skabe torverummet.

Det nye Fanefjord Torv forventes at stå færdigt til december.

Relateret indhold