Når man siger svanemærket byggeri, bliver man også nødt til at sige boligbyggeri. For de 10 største svanemærkede byggeprojekter, der er igangsat i 2023, er alle boligprojekter med mellem ca. 229 og 75 boliger. De anslåede budgetter lyder på mellem 450 og 100 mio. kr., viser et opslag i Byggefaktas omfattende database over bygge- og anlægsprojekter i Danmark.
Det klart største projekt, både budgetmæssigt og i forhold til antal boliger, er Sluseholmen – Karré P2, som er en del af det yderst omfattende byggeprojekt, som Danica Ejendomme er i gang med at folde ud i det nye bykvarter i København. Denne gang opføres 229 boliger.
På dette projekt er Nordstern totalentreprenør, ligesom entreprenørselskabet har været på knap ti andre Danica-ejendomme på Sluseholmen alene.
Nordstern er i øvrigt også med som entreprenør på Top10-listens runner up i Herning, hvor PKA Ejendomme opfører 198 svanemærkede boliger i den nye bydel Herning+.
Også elementproducenten Scandi Byg sætter et markant aftryk på listen, idet selskabet er med på hele tre af de svanemærkede projekter – to i Fælledby i København og et i Allerød. Blandt arkitekterne er det Holscher Nordberg og Arkitema, der skille sig ud ved begge at have slået stregerne til to at de svanemærkede boligprojekter.
Se info om alle ti projekter herunder:
Pensionskasser med enorme muskler
Som det ses ud af listen, er det primært de store private bygherrer – ejendoms-, forsikrings- og pensionsselskaber – der står bag de mest markante svanemærkede boligprojekter, der er blevet påbegyndt i 2023.
Flere af dem har truffet det både strategiske og klimavenlige valg at indføre Svanen som standard for nye boliger. Dermed forventes flere af de store boligprojekter end tidligere at blive svanemærkede. Et af de selskaber, der har truffet netop dette valg, er AP Pension.
– Vi tror på, at certificeringen med Svanemærket er med til at skabe nogle meget attraktive ejendomme for vores lejere og brugere, der også giver gode afkast til vores kunder, har adm. direktør i AP Pension, Peter Olsson, tidligere udtalt.
Hos Miljømærkning Danmark, som har ansvaret for Nordens officielle miljømærke her i Danmark, glæder man sig over pensionskassernes krav om Svanemærket.
– De store pensionskasser har enorme muskler og kan virkelig være med til at skubbe boligmarkedet og byggebranchen i en mere bæredygtig retning. Det er derfor meget positivt for miljø og klima, at flere pensionskasser nu har Svanemærket med i deres strategier, har direktør Martin Fabiansen tidligere udtalt.
Stigende andel af bæredygtige boliger
At det er de private ejendoms- og pensionsselskaber, der rykker i forhold til at bygge svanemærket byggeri, kan man også læse i Byggefaktas 53 sider lange bæredygtighedsrapport, der udkom i starten af november.
Rapporten er baseret på Byggefaktas kontinuerlige og nøje overvågning af udbudsportaler, offentlige referater og budgetter, relevante medier m.m., således de enkelte byggeprojekter følges fra de tidlige faser og frem til byggepladsen er etableret, og underentreprenørerne er valgt.
Man kan bl.a. læse følgende i rapporten:
‘De private bygherrer står for størstedelen af projekterne i rapporten med projekter for 167 mia. kr., svarende til 82 % af datagrundlaget. I perioden 2022-2024 arbejdes der med bæredygtighedstiltag i projekter for 108 mia. kr. Heraf udgør byggerier med DGNB-certificering ca. 81 mia. kr. og Svanemærket byggeri godt 6 mia. kr.’.
Rapporten viser dertil, at andelen af boligbyggerier med bæredygtighedstiltag (BREEAM, DGNB, LEED, Svanemærket og den frivillige bæredygtighedsklasse) er støt stigende, fra 49 % i 2019 til 75 % i 2023. I årets rapport ses en betydelig vækst for svanemærket byggeri, der udgør hele 2,8 mia. kr.
Nordjylland tager svanemærket til sig – i 2024
Otte af projekterne på den svanemærkede Top10-liste for 2023 er hjemmehørende i Region Hovedstaden – heraf fem i København – mens to, Trekanten ved Gellerup i Aarhus og Herning+, ligger i Region Midtjylland. Det er ikke fordi, der ikke bliver bygget med svanemærket i Region Syddanmark og -Sjælland.
Region Nordjylland har derimod taget et langt tilløb mod at opføre svanemærket byggeri. Ifølge bæredygtighedsrapporten er der ikke bygget større svanemærkede byggerier i Region Nordjylland i hverken 2022 eller 2023. Til gengæld er der allerede 39 svanemærkede og nordjyske projekter i pipelinen for 2024.
I forhold til bæredygtighedsrapporten skal det oplyses, at der oftest er mange projekter i pipelinen, som bliver udskudt. Tallene for 2024 er derfor behæftet med en vis usikkerhed.