Solcellepark på skurvognen banker elregning ned

Arkils skurvogne hos Port of Aalborg er forsynet med flere energireducerende tiltag - et forsøg, der skal udbredes, hvis besparelserne lever op til forventningerne.
Flytbare solceller, varmepumper og andre VE-tiltag sænker forbruget af byggestrøm med 55-70 pct. Foto: Arkil.
Flytbare solceller, varmepumper og andre VE-tiltag sænker forbruget af byggestrøm med 55-70 pct. Foto: Arkil.

Solceller på taget af tre sammenbyggede skurvogne tilsat varmepumper, genvinding af varme plus intelligent styring af temperatur og lys.

Det er en god håndfuld vedvarende installationer, der tilsammen sænker udgifterne og forbedre klimaregnskabet for byggemodningen på et byggeri for Port of Aalborg. Det er en opgave Arkil står for.

– Elregningen kan være en relativt stor post på en byggeplads. Derfor var det nærliggende at tænke i at reducere forbruget, og heldigvis var Port of Aalborg helt med på idéen, siger Lone Høyer, der er projektchef i Arkil.

– Nu er vi spændte på at se, hvad alle de her tiltag kommer til at betyde for energiforbruget,” siger hun.

Forventningen er, at skurbyen med de valgte specifikationer vil bruge 55-70 pct. mindre energi end en tilsvarende skurby af almindelig, god dansk standard, og at den med solcellerne og en tilhørende batteripakke kommer til at producere mere energi, end den bruger.

Det grønne regnskab tæller også

Byggemodningen sker i partnering mellem Arkil og Port of Aalborg. Beslutningen om at leje et solcelleanlæg med skurbyen er truffet sammen med bygherren.

Her fortæller Carsten Væversted Ladefoged, Engineer, Construction of New Buildings, at det økonomiske aspekt dog ikke var afgørende i dette tilfælde.

– Vi har to agendaer, når vi som her gør bæredygtighed til det primære krav i vores udbud. Vi ønsker selvfølgelig at reducere vores eget CO2-aftryk, men vi vil også gerne være med til at skubbe bygge- og anlægsbranchen i en grønnere retning, siger han.

Ifølge Carsten Væversted Ladefoged er der således tale om et forsøg, som skal give et anvendeligt erfaringsgrundlag til senere projekter.

– Når byggemodningen er afsluttet, kan vi se, hvor meget CO2 vi har sparet for hver ekstra krone, vi har brugt på skurbyen, siger han.

Relateret indhold