Reduction Roadmap til branchen og politikerne: “Nok snak – der er brug for handling”

Ifølge holdet bag Reduction Roadmap er emissionerne for byggeri ikke forbedret de seneste to år og efterspørger nu politisk handling. Tilmed vil man over vinteren se på samarbejder med f.eks. landbruget.
- Der er nu gået to år, siden vi startede dataindsamlingen til Reduction Roadmap 1.0, og nu, hvor vi har opdateret roadmappet, kan vi se, at der ikke er sket nogen forbedring i byggeriets emissioner, lød det fra Mikkel Schlesinger på Building Green København.
- Der er nu gået to år, siden vi startede dataindsamlingen til Reduction Roadmap 1.0, og nu, hvor vi har opdateret roadmappet, kan vi se, at der ikke er sket nogen forbedring i byggeriets emissioner, lød det fra Mikkel Schlesinger på Building Green København.

Der er under syv år til at nå inden for de planetære grænser for at holde os inden for Paris-aftalen, og derfor var Sinus Lynge (partner, Effekt), Steffen Maagaard (markedschef for bæredygtighed, energidesign og indeklima, Artelia) og Mikkel Schlesinger (partner, Cebra) igen mødt op på Building Green i Forum.

Læs også: LCA-beregning skal være for alle – ikke kun eksperterne

Sidste år på samme sted lancerede trekløveret Reduction Roadmap, hvor det beregnes og illustreres hvilke årlige mål, der skal nås, for at bygge klimamæssigt bæredygtigt og inden for Paris-aftalen.

– Vi besluttede at måle på alle vores byggerier og lave en strategi for, hvordan vi kunne reducere aftrykket af vores byggerier. Det gik op for os, at der ikke var nogen, der kunne fortælle os, hvad det ville sige at bygge klimamæssigt forsvarligt, fortæller Mikkel Schlesinger ifm. partnernes præsentation af Reduction Roadmap 2.0 på årets event:

– Men vi mangler stadig et lige så tydeligt mål for biodiversitet i byggeri og byudvikling, og jeg håber, at der er andre i branchen, som vil tage det op.

Læs også: Building Greens bæredygtige vindere sætter barren højere

Både Reduction Roadmap 1.0 og Reduction Roadmap 2.0 peger på, at nybyggeri skal udlede under 5,8 kg CO2-ækv./m2/år i 2025 for at overholde Paris-aftalen. I dag lyder det politiske emissionskrav på 12.

Byggeindustrien er allerede langt under 12 med en gennemsnitlig udledning for en bygning på 9,5 kg CO2-ækv./m2/år.

Mikkel Schlesinger understregede, at der findes talrige eksempler på byggerier under 5,8, men efterspørgslen på byggeri med lav klimabelastning er endnu ikke stor nok, og han mener derfor, at der er brug for lovgivning til at flytte udviklingen.

Læs også: DTU på Building Green: Bygger vi rent faktisk til 50 år?

Med Reduction Roadmap 2.0 arbejder partnerne nu bl.a. på at samle branchen om et LCA-krav i bygningsreglementet for 2025, der tager afsæt klimavidenskaben og følger Paris-aftalen, forklarer han:

– Udledningen fra byggeriet i dag er allerede under både det nuværende og det foreslåede LCA-krav for 2025, og jeg mærker helt klart i branchen, at flere ønsker sig, at videnskaben og data spiller en mere markant rolle i klimaspørgsmålet. Så derfor synes vi i roadmap-teamet, det er vigtigt, at branchens beslutningstagere får mulighed for at fortælle politikerne, at branchen er klar til endnu mere ambitiøse krav, der fodrer en grønnere efterspørgsel.

Læs også: Bullshit-banko på Building Green: Mange nye begreber risikerer at ende i tom snak

Mikkel Schlesinger fortæller videre, at der for at bygge regenerativt i større skala skal ses på tværs af sektorerne i samfundet og sammenhænge og værdikæder skal gentænkes:

– Der ligger et stort potentiale i at se på sammenhængene mellem f.eks. landbrug og byggeri, og det bliver også et hovedfokus i næste fase af Reduction Roadmap, som vi kommer til at fortæller meget mere om over vinteren.

Relateret indhold