Årets Arne står på spring – indstil din favorit nu

Årets Arne og Lille Arne er to af Københavns mest markante arkitekturpriser. Indstillinger skal indfinde sig i løbet af oktober. Hvad er dit favoritbyggeri eller ikke-realiseret projekt?
Børnehuset Egedammen i Gladsaxe Kommune vandt sidste års Årets Arne for at være et ærligt byggeri opført til Svanemærket af bl.a. genbrugstegl og massivtræ. Foto: Mikkel Eye
Børnehuset Egedammen i Gladsaxe Kommune vandt sidste års Årets Arne for at være et ærligt byggeri opført til Svanemærket af bl.a. genbrugstegl og massivtræ. Foto: Mikkel Eye

I mange af landets kommuner benyttede man Arkitekturens Dag d. 2. oktober til at hylde markante, nybyggede eller renovere bygningsværker i lokalområderne med kommunale arkitekturpriser.

I København brugte Arkitektforeningen København dagen til at skyde arkitekturprisen Årets Arne og initiativprisen Lille Arne i gang. Det betyder at alle – arkitekter såvel som ikke-arkitekter – nu og frem til d. 31. oktober kan indstille værker til begge arkitekturpriser.

Intet projekt er for stort eller for småt til at blive nomineret til Årets Arne, så længe det opfylder prisens reglement:

– Være et opført arkitekturværk

– Være færdiggjort mellem 1. november 2022 og 30. oktober 2023

– Befinde sig indenfor Arkitektforeningen Københavns geografiske område: Albertslund, Ballerup, Brøndby, Dragør, Frederiksberg, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Herlev, Hvidovre, Høje Taastrup, Ishøj, København, Lyngby-Taarbæk, Rudersdal, Rødovre, Tårnby og Vallensbæk.

Initiativprisen Lille Arne gives til realiserede og ikke-realiserede projekter og nytænkende idéer, som har skabt debat eller gjort en forskel for faget lokalt.

Sidste år vandt Havnens Hænder prisen for deres ambitiøse arbejde med at igangsætte den grønne omstilling i byggebranchen ved udelukkende at sælge materialer, som bidrager til at nedbringe byggeriets CO2 regnskab.

Bedømmes ud fra UIA’s 10 principper

Dertil vil de 10 principper i ‘The Copenhagen Lessons’ danne basis for bedømmelsen af de arkitektoniske værker. De 10 principper blev født i forbindelse med sommerens UIA Verdenskongres for Arkitekter, der blev afholdt i København.

1. Værdighed og deltagelse for alle mennesker er fundamental i arkitekturen. Der er ingen skønhed i eksklusion.

2. Mennesker i risiko for at blive ekskluderet eller left behind skal tilbydes bolig først, når vi bygger, planlægger og udvikler.

3. Eksisterende byggede strukturer skal altid bruges, før man bygger nyt.

4. Ingen byudvikling må udradere grønne områder.

5. Naturlige økosystemer og fødevareproduktion skal prioriteres uafhængigt af byggeri.

6. Ingen jomfruelige ressourcer må bruges i byggeri, hvis genbrug er mulig.

7. Intet byggeaffald må produceres eller efterlades fra byggeprojekter.

8. Når man anskaffer materialer til byggeri, skal lokale, genanvendelige materialer prioriteres øverst.

9. Alt, hvad vi bygger, skal optage mere CO2, end det udleder.

10. Ved byudvikling, planlægning og konstruktion i det byggede miljø skal samtlige aktiviteter have en positiv virkning på økosystemer og forsyninger af rent drikkevand.

Genbrugstegl, massivtræ og svanemærket

Sidste års vinder af Årets Arne blev Børnehuset Egedammen i Gladsaxe Kommune, der udmærker sig ved både at være svanemærket og opført af genbrugstegl og CLT-massivtræ.

Indstillingerne til dette års Arne-priser bliver medio november sendt til afstemning blandt medlemmerne af Arkitektforeningen København. De nominerede værker til Årets Arne vil derefter blive besøgt af juryen, som består af Arkitektforeningens lokalledelse i København.

De nominerede værker vil desuden blive diskuteret ved det offentlige arrangement ‘fejring og kritik’ inden vinderen kåres til Arkitektforeningen Københavns nytårskur d. 26. januar 2024.

Indstil din favorit her.

Relateret indhold