I 2026 vil fire kæmpestore såkaldte Archimedes-skruer flytte åvandet fra Kolding Å til Kolding Fjord, så byen, der i 2021 blev udpeget som et af 11 områder i Danmark, hvor der er særlig fare for ekstreme oversvømmelser, kan slippe for oversvømmelser ved skybrud, langvarig nedbør og høj vandstand i Kolding Å.
Men der er flere initiativer i gang i byen, og allerede i denne uge indvies Brændkjær Klimapark i Bovia/AAB’s boligområder i Brændkjær, hvor 18,5 hektar, svarende til 28 fodboldbaner, med flade græsplæner er forvandlet til fællesarealer med regnbede, åbne regnkanaler og flere opholds- og aktivitetsområder.
Den del af projektet, der ligger i boligområdet, er beregnet til at kunne håndtere en såkaldt 20-års regnhændelse, mens et regnvandsbassin ved Skamlingvejen kan klare en 100-års hændelse.
Med indvielsen bliver der sat et flueben ved det tredje klimatilpasningsanlæg i Kolding by, der er bygget færdigt inden for få år: I 2019 blev et regnvandsbassin i Byparken indviet og i 2021 satte Kolding Kommune og BlueKolding punktum for et klimatilpasningsprojekt i Hylkedalen.
– Brændkjær Klimapark er endnu et skridt i den rigtige retning i forhold til at undgå oversvømmelser i Kolding midtby langs Kolding Å. Alle tre projekter har fjernet tusindvis af kubikmeter vand fra kloakkerne og samtidig har alle tre projekter også bidraget med forskønnelse, ny natur med bedre forhold for biodiversiteten og nye faciliteter, fortæller formand for udvalget Natur, Miljø og Klima, Jørn Chemnitz.
Et opslag i Byggefaktas omfattende database over bygge- og anlægsprojekter i Danmark, SMART, viser, at budgettet er anslået til 35 mio. kr. Nogle af pengene kommer fra EU-støtte.
Kolding Kommune står som bygherre på projektet, mens Artelia har været bygherrerådgiver. Rambøll har stået for total- og ingeniørrådgivningen, mens Nørgaard Anlæg som hovedentreprenør har udført det omfattende gravearbejde.
Forsinker regnvandet
Klimaparken sikrer ikke blot boligområdet, men bidrager også til at klimasikre Kolding by ved at forsinke det regnvand, der falder i Brændkjær-området. Vandet ledes direkte ud i naturen, så det ikke overbelaster kloakkerne.
– Det betyder, at Brændkjær Klimapark også kommer til at give færre overløb af blandet regn- og spildevand, når regnen vælter ned, fordi regnvandet slet ikke kommer ned i kloakken. Dermed bidrager klimaparken også til en bedre vandkvalitet i Kolding Fjord, forklarer bestyrelsesformand i vandforsyningsselskabet BlueKolding, Tobias Jørgensen.
Udover at aflaste kloakkerne sparer Brændkjær Klimapark også store mængder CO2, fordi regnvandet fra Brændkjær ikke skal pumpes hele vejen ud til renseanlægget.