Likviditets-klemme kostede JFP livet – konkurs ender med over 500 mio. kr. i gæld

Bygherrer, der ikke vil betale, og håndværkere, der vil have deres penge - en klassisk klemme sendte JFP i konkurs, som kurator spår til at ende med krav på over 500 mio.
Jesper Friis Poulsen, direktør siden 2001, kæmpede for at få JFP på ret kurs efter flere tabsgivende år, men måtte fredag erklære virksomheden konkurs. Foto: Pressefoto.
Jesper Friis Poulsen, direktør siden 2001, kæmpede for at få JFP på ret kurs efter flere tabsgivende år, men måtte fredag erklære virksomheden konkurs. Foto: Pressefoto.

En ny kurs var lagt for den store Herning-entreprenør JFP, men for sent. Direktør Jesper Friis Poulsen måtte i fredags meddele de 170 ansatte at deres arbejdsplads var konkurs.

– Det blev simpelthen et spørgsmål om, at vi løb tør for likviditet, forklarer Jesper Friis Poulsen til det lokale medie, Herning Folkeblad.

Ifølge direktøren var firmaet endt med at blive klemt mellem to negle:

Fanget i likviditets-klemme

– På den ene side vil bygherrer nemlig ikke udbetale penge til selskaber i problemer, før byggerier er færdige. Og på den anden side vil håndværkerne have penge forud af frygt for, at pengene ikke dukker op bagefter udført arbejde. Dermed kom der først sent penge ind i JFP-kassen for projekter, mens udgifterne skulle betales forud, fortæller han til Herning Folkeblad.

I koncernen indgik to selskaber: JFP og datterselskabet JFP Murer & Tømrer. JFP havde været tabsgivende med sammenlagt minus på 60 mio. kroner de sidste fire år.

Datterselskabet kørte derimod med overskud, men da de to firmaer indbyrdes kautionerede for hinanden, trak JFP datterselskabet med ned.

– Det har ellers altid været et overskudsfirma og stod igen til et flot plus, så det er en ærgerlig situation, siger Jesper Friis Poulsen.

Over 500 mio. i krav mod koncernen

Det er Holst Advokater i Aarhus, der som udpeget kurator nu skal forsøge at sælge virksomheden helt eller delvist. Her er advokat Henrik Steen Jensen ved at få overblik over omfanget af forretningen og de forskellige engagementer, men fortæller til Børsen, at kravene mod virksomheden kan løbe op i over 500 mio. kroner.

Endnu er det altså for tidligt at sige noget om, hvordan det samlede regnestykke ender. Ifølge kurator er der flere muligheder, som nu skal afsøges de kommende uger.

Koncernen kan blive afviklet i større eller mindre bidder, helt ned til de enkeltprojekter, som JFP-selskaberne er involveret i.

En koncern, der byggede for milliarder

Ifølge data- og researchvirksomheden Byggefakta og den digitale platform Grow Your Business, så er det en af landets tunge entreprenørkoncerner, der nu er sendt til tælling.

De sidste 10 år har koncernen været med på byggerier til en samlet byggesum på knap 7,5 mia. kroner.

Især boliger og sundhedsbyggeri fylder meget, og JFP har stået for adskillige store og spektakulære projekter; som Basecamp kollegiet i Lyngby og de to hospitaler DNU Aarhus og DNV Gødstrup.

Aktuelt er JFP-koncernen involveret på 20 aktueller og planlagte projekter med en samlet byggesum på omkring 2,3 mia. kroner.

Blandt projekterne (planlagte og igangværende) er:

– Kronholm; opførelse af friplejehjem, parkeringshus, kollegieboliger mm. i Hørsholm

– Afd. 27 Olof Palmes Alle; opførelse af ungdoms- og almene familieboliger i Aarhus

– Eilersmindes Plejehjem, Ruten; opførelse af plejecenter i København

– Store Torv Tingbjerg I-II; opførelse af boliger i København

– Wicotec Kirkebjerg; opførelse af domicil i Høje-Taastrup

– Kong Gauers Gård; Opførelse af plejecenter og daginstitution

– Sporbyen Scandia – Enghusene; Opførelse af lejeboliger

– Tidl. Gasa-grund – Karre C; Opførelse af boliger

– MHMM Oksbøl Kaserne, fase 2 og fase 3; Modernisering af kaserne

– Studenterstrøget – Studieboliger; Opførelse af studieboliger

– Plejecenter Toftehaven II; Udvidelse af plejecenter

– Vestergade – Herning; Opførelse af boliger og erhverv

– Herlev Byskole, afd. Eng; Udvidelse af skole og ny daginstitution

– DNV Gødstrup – 3. etape – stråleterapi; Færdiggørelse af stråleterapiBakkens Hjerte – Opførelse af klub

Var i gang med ny strategi for JFP – små projekter

Men de mange store projekter kostede også dyrt for JFP, der har noterede sig for underskud de seneste 4 fire år. Det fik koncernledelsen til at præsentere en ny strategi for virksomheden for blot få uger siden.

Hovedfokus skulle fremadrettet være på projekter under 100 mio. kr., mens større projekter skulle løses i joint venture.

– Vi har i en årrække ikke tjent penge i JFP, og samtidig leveret flotte resultater i JFP Murer & Tømrer. Som mange andre har vi været ramt af udskudt opstart, forsinkede myndighedsgodkendelser og ekstraudgifter pga. voldsomme prisstigninger, fortalte Jesper Friis Poulsen.

– Men vi må også erkende, at vi, som organisation, ikke har været dygtige nok til at varetage nogle af vores store og meget komplekse byggerier, og det tager vi nu konsekvensen af, udtaler CEO, Jesper Friis Poulsen.

Og præsenterede den nye retning:

– Vi har succes med ordrer op til 100 millioner, så det er der, vi skal lægge vores hovedforretning fremover. Ordrer, der er større end 100 millioner, skal løses i joint venture. Vi har tidligere med succes løst projekter i joint venture, og det skal vi blive ved med.

Relateret indhold