Danske BIG er ikke uvant med at spektakulære byggerier for virksomheder, der vil markere sig med et arkitektonisk statement. Legos oplevelsescenter i Billund er et frisk eksempel og i et skovområde i byen Magnor tæt på Oslo er et andet af slagsen netop åbnet.
The Plus er opført for den norske møbelproducent Vestre og er ganske vist langt fra så umiddelbart farvestrålende og iøjenfaldende, som Lego House, men ikke mindre imponerende.
En unik kombination af fungerende møbelfabrik, oplevelsescenter og offentlige park, udformet som et stort plus-tegn. Fuld af overraskende arkitektoniske detaljer og produktionsmæssige overvejelser – og stadig i et tæt samspil med den natur, som bygningen står i.
Den 7.000 m2 store fabrik og blev opført på 18 måneder og er lavet af træ, kulstoffattig beton og genbrugsstål.
Fabrikken vil blive den første industribygning, som opnår den højeste miljømæssige BREEAM-vurdering: Outstanding.
– Vestre bliver verdens mest miljøvenlige møbelfabrik og byggeriet af The Plus er et afgørende skridt i den retning. Gennem brug af den nyeste teknologi og skandinavisk samarbejde kan vi producere hurtigere og mere bæredygtigt end nogensinde før, siger Stefan Tjust, CEO i Vestre og peger på den anden grund til at bygge så ambitiøst:
– Ved at tage føring indenfor miljøbevidst produktion, kan vi sikre vores internationale konkurrenceevne, siger han.
Ingels: alt vises frem – for at dele viden
The Plus består af fire produktionshaller: et lager, en farvefabrik, træfabrik og samlingshal der samlet danner en plusform. Sammensætningen muliggør et effektivt, fleksibelt og transparent workflow mellem produktionsenhederne og gæsternes besøgsoplevelse.
Som et procesdiagram er al interiør organiseret efter farven på hver maskine, der flyder ud på gulvet og danner en farvebane, der viser produktionsforløbet.
– Sammen med Vestre har vi skabt en fabrik, der stiller hele processen bag møbelfremstilling til åbent skue og gør den til omdrejningspunktet i bygningen. I stedet for at frygte industrispionage ønsker fabrikken at vise og dele deres viden for at hjælpe med at fremskynde den globale overgang til grøn produktion, forklarer Bjarke Ingels, grundlægger og kreativ direktør, BIG, om tanker bag udformningen.
– Det smukke ved The Plus, der er konstrueret af lokalt træ og drevet af lokal vandkraft, ligger i dens klarhed. Den store plusform er udtænkt som et skæringspunkt mellem en vej og en produktionslinje, der forbinder alle aspekter af fremstillingen.
Fra centeret af The Plus ledes besøgende ind i udstillingerne Vestre Energy og Clean Water Center, hvor de kan lære om energi, vand og cirkulært design.
Et logistikkontor med adgang til alle fire produktionshaller gør det muligt for de ansatte på Vestre at koordinere logistik og cirkulation på den mest effektive måde.
Det centrale midtpunkt omkranser en offentlig, cirkulær gårdhave, hvor Vestres kollektion af udendørsmøbler vil blive vist frem og ændret i takt med årstidernes skiften.
Gårdhaven fungerer også som et oversigtspunkt for både besøgende og ansatte, og herfra får man et indtryk af hele produktionsprocessen.
Bæredygtig produktion møbelproduktion
På tagtoppen er der installeret 900 solcellepaneler, der er vinklet, så de har optimal soleffektivitet.
Derudover bidrager regnvandskonstruktioner, effektive konstruktions- og materialemetoder, varme- og kølesystemer, grønne tage, elbiler og meget andet til et ca. 90% lavere energiforbrug end en konventionel fabrik.
The Plus vil udlede 50% mindre drivhusgasser end en konventionel fabrik. Fabrikken har en effektivitetsgrad på A+ og bygningen generer omkring 250.000 kWh vedvarende energi om året.
Vestre vil bruge 100% elbiler til transport.
The Plus er den første industrielle bygning i en nordisk region, der opnår den højeste miljømæssige certificering: BREEAM Outstanding. Alle materialer er nøje udvalgt efter deres miljømæssige påvirkning: facaden er konstrueret af lokalt træ, lavkulstofbeton og genanvendt armeringsstål.
Hver en del af designet er baseret på principper om vedvarende og ren energi for at matche Vestre AA’ miljøvenlige produktion, der sikrer mindst 50% mindre udledning af drivhusgasser end andre sammenlignelige fabrikker.