Indsamler vigtig viden: Hvornår er en renovering klimavenlig?

Et tværfagligt team bestående af Arkitema, Cowi, Build og Rådet for Bæredygtigt Byggeri skal i år og næste år indsamle viden og data, der gør det nemmere at vurdere klimabelastningen ved renoveringer.
Renovering er et vigtigt skridt på vejen mod lavere CO2-udledning i byggeriet. Men det skal gøres rigtigt, så der ikke udledes store mængder CO2, mens renoveringen står på. Her foto fra det omfattende og vellykkede renoveringsprojekt i boligområdet Svanens Kvarter i Albertslund. Arkivfoto: NCC
Renovering er et vigtigt skridt på vejen mod lavere CO2-udledning i byggeriet. Men det skal gøres rigtigt, så der ikke udledes store mængder CO2, mens renoveringen står på. Her foto fra det omfattende og vellykkede renoveringsprojekt i boligområdet Svanens Kvarter i Albertslund. Arkivfoto: NCC

Bag projektet, der har fået navnet ‘Klimadata for renovering’, står Realdania, der vurderer, at der ganske enkelt er brug for mere viden om, hvad renovering koster på klimakontoen.

– Vi håber, at projektet kan klæde hele byggebranchen bedre på til at træffe de rigtige valg og styrke klimaindsatsen ved at dele den nyeste viden, som det valgte projekthold skal skabe i samarbejde med flere andre i byggebranchen, siger Thomas Waras Brogren, projektchef i Realdania.

Der er udviklet mange metoder, beregningsforudsætninger og referencedata til bygningers levetid i forhold til nybyggeri. Disse metoder egner sig ikke umiddelbart til at udføre såkaldte livscyklusanalyser på renoveringer. Der findes foreløbigt få nøgletal for klimabelastning fra forskellige renoveringer. Desuden findes der stort set ingen data på, hvordan det påvirker anlægsøkonomien, når der stilles klimakrav til renovering.

– Klimakrav fylder mere og mere i byggeriet – men der er hårdt brug for at kvalificere klimaindsatsen i renoveringsprojekter: Med projektet her skal vi for eksempel have styr på en lang række forudsætninger i forhold til LCA-metoder og mulighederne for at sammenligne med nybyggeri. Vi skal give vores bud på, hvor lav en klimabelastning man kan sætte som mål, og så skal de økonomiske forhold belyses for at gøre en klimaindsats i renoveringsprojekter både ambitiøs og realistisk, siger Thomas Waras Brogren.

Projektet er opdelt i fire delprojekter:

Delprojekt 1: Skal give bud på at løse de beregningsmæssige udfordringer, der er for LCA af renovering og for hvordan der bedst kan udføres sammenlignende vurderinger af klimabelastningen af at bevare og renovere i forhold til at rive ned og bygge nyt.

Delprojekt 2: Skal skabe overblik over eksisterende klimadata for forskellige scenarier af renovering i forhold til nybyggeri i Danmark samt se på, hvordan data fra udlandet kan anvendes i en dansk byggekontekst.

Delprojekt 3: Går i dybden med udvalgte projekter for derigennem at komme med eksempler på variansanalyser af forskellige renoveringersscenarier. Det skal undersøges, hvor langt ned klimabelastningen for bevaring og renovering kan komme, om de kan holde sig inden for de planetære grænser og hvad de forskellige renoveringsscenarier vil betyde for den arkitektoniske kvalitet.

Delprojekt 4: Analyserer på, hvad stigende klimakrav til byggeriet betyder for henholdsvis anlægs- og rådgivningsøkonomien. Det forsøges her også at vurdere, hvilke øgede udgifter der kan forventes at være midlertidige i en overgangsfase og hvilke, der kan forventes at være permanente.

Helt afgørende for byggeriets aktører

Der er afsat fem mio. kr. til ‘Klimadata for renovering’, der bliver udviklet i dialog med flere aktører fra byggebranchen. Den viden, der opnås gennem projektet, deler Realdania efterfølgende med alle interesserede.

Projektets koordinator, Abelone Køster fra Cowi, siger:

– Det er et både vigtigt og spændende projekt, som taler ind i den klimadagsorden, som er helt afgørende for byggeriets aktører i de her år.

Relateret indhold