Når BIG deltager er der som regel gode chancer for noget spektakulært. Det gælder også den senest vundne opgave, BiodiverCity, i Malaysia, som BIG skal udvikle i samarbejde med Rambøll og den malaysiske arkitekturvirksomhed Hijjas.
Parterne blev i sidste uge udpeget som vindere af Penang State Government’s internationale konkurrence om at designe en masterplan for Penangs sydlige øer med blandt andet 4,6 km offentlige strande, 600 hektar parker og en 25 km havnefront.
I stedet for at designe en by til biler, har vi designet BiodiverCity til vand- og landtransport kombineret med forskellige former for personlig mobilitet.
Bjarke Ingels, BIG
Hele herligheden samles på tre kunstige øer, hvor der skal være plads til mellem 15.000 og 18.000 beboere, og det er planen at det hele skal have sit eget økosystem.
“Vores hovedplanforslag – BiodiverCity – understøtter Penang2030-visionen med et klart fokus på bæredygtighed, på at stimulere en socialt og økonomisk inkluderende udvikling og på miljømæssig bæredygtighed for kommende generationer. BiodiverCity vil være en ny bæredygtig, global destination, hvor kulturel, økologisk og økonomisk vækst er sikret, og hvor mennesker og natur sameksisterer i et af de mest biodiverse steder på planeten ved den sydlige bred af Penang Island”, lyder det blandt andet om projektet på BIGs hjemmeside.
– Det er en stor ære at for os at være blevet valgt til dette projekt. Som arkitekter har vi fået opgaven at formgive den verden vi kommer til at leve og arbejde i – i fremtiden. Det bliver pludselig meget tydeligt i dette tilfælde, hvor vi er med til at udvikle og udvide Malaysia for kommende generationer. Vi har sat barren så højt som muligt ved at skabe et nyt øhav, som sikrer den kulturelle og biologiske diversitet i området, siger Bjarke Ingels.
Hos Rambøll ser man frem til opgaven og samarbejdet med BIG:
– Det har en enorm strategisk betydning for os, at have vundet opgaven i samarbejde med BIG. Det viser, at Rambøll er på rette vej mod vores mål om at blive en førende bæredygtighedskonsulent i Sydøstasien. Vi opkøbte sidste år virksomheden Web Structures, som har været en vigtig del af leverancen – så også på den front er vi tilfredse, siger Shonn Mills, global direktør hos Ramboll.
Bambus og bilfri gader
BiodiverCity bliver en bilfri by med et offentligt transportnet på vandet, i luften og på land, hvor gaderne er sikre og indbydende gennemfartsveje for cyklister og fodgængere. Bygningerne i BiodiverCity bliver energibesparende og i stort omfang udført i materialer med meget lavt co2-aftryk såsom bambus og malaysisk tømmer kombineret med grøn beton.
– BiodiverCity får et menneskeskabt økosystem med egne vandressourcer, vedvarende energi og affaldshåndtering. I stedet for at designe en by til biler, har vi designet BiodiverCity til vand- og landtransport kombineret med forskellige former for personlig mobilitet. Byen bliver en fejring af Penangs position som en global bæredygtig by – økonomisk, økologisk og socialt, siger Bjarke Ingels.
Visionen for masterplanen skal nu videreudvikles sammen med staten og de mange forskellige interessenter i Penang.