Opfordring til at kvæle støj

I forbindelse med 'International Noise Awareness Day' lufter to byggevirksomheder deres bud på løsninger.
Pressefoto.
Pressefoto.

Onsdag d. 25. april 2018 markeres ‘International Noise Awareness Day’ verden over. Målet er at sætte fokus på, hvor vigtig god akustik er for vores sundhed, og opfordre folk til at gøre noget ved støjproblemer. I den forbindelse giver henholdsvis en gulv- og loftsproducent deres bud på løsninger, der hæmmer støj i kontormiljøer.

Hvad byggeløsninger angår, er det som oftest lofter og vægge, der er i fokus hos rådgiverne, når akustikkravene i BR18 skal indfries, mener gulvproducenten Altro. Men faktisk er der et stort og overset potentiale i at bruge gulvdesignet som en del af akustikløsningen fra starten. Det påpeger Michael Persson, der er nordisk salgsdirektør hos gulvproducenten Altro.

Der kan nemt gøres noget for at få en optimal akustik, men vi ser hele tiden at løsninger på problemet bliver udskudt.

Oskar Meres – teknisk chef, Rockfon

– Akustikgulve bliver ofte valgt til specialområder som for eksempel operationsstuer på hospitaler. De nyeste akustikgulvtyper kan imidlertid også levere effektiv støjreduktion i en lang række andre områder, samtidig med at de er meget robuste over for slitage og nemme at vedligeholde, siger han og fortsætter:

– Rådgiveren har med andre ord i dag mulighed for at vælge akustikgulve i områder, der førhen krævede almindelige vinylgulve på grund af for eksempel stor belastning med rullende og gående trafik. Og det åbner for en langt mere fleksibel tilgang til design af akustikløsningen i et rum.

Mindre støj i klasselokalet

Landets folkeskoler og undervisningsbygninger er indendørs miljøer, der ofte plages af støj. En trivselsundersøgelse fra Undervisningsministeriet i 2015 viser for eksempel, at 19 procent af de adspurgte folkeskoleelever har svært ved at høre, hvad læreren siger, mens en tredjedel oplever problemer med at høre kammeraterne.

– Valg af effektive gulve giver her værdifulde muligheder for at forbedre akustikken i alle områder gennem hele bygningen, siger Michael Persson.

Hos loftproducenten Rockfon mener Oskar Meres, som er teknisk chef i virksomheden, at det er let at gøre noget ved støjproblemerne.

– Der kan nemt gøres noget for at få en optimal akustik, men vi ser hele tiden at løsninger på problemet bliver udskudt. ‘International Noise Awareness Day’ er derfor en glimrende anledning til at sætte fokus på problemet, siger han og fortsæatter:

– Forskningen taler jo sit eget tydeligt sprog, og løsningerne findes. Jo før vi går i gang med at gøre noget ved problemerne, desto bedre. God akustik er vigtig for både børn og voksne og det er vigtigt for folkesundheden. Her har arkitekter, bygherrer og vi som producenter og leverandører et ansvar for at sætte god akustik i fokus. Denne dag er en god anledning for at gøre netop det.

Relateret indhold