Trends for byggebranchen
- Rapporten “Trends for byggebranchen Q1 2023” er udgivet af Byggefakta – Danmarks førende leverandør af information om offentlige og private bygge- og anlægsprojekter til den professionelle byggebranche.
- Rapportens data omfatter både offentlige og professionelle private byggeprojekter.
- Data omfatter ny-, til- og ombygninger, ind- og udvendige renoveringer samt anlægsarbejde.
- Tallene dækker ikke privat personers byggeri af et nyt parcelhus eller en ny carport. Totalsummen for et byggeprojekt registreres i statistikken i den måned, hvor byggeriet igangsættes. Ved indsamlingen af informationer til rapporten har researchafdelingen hos Byggefakta været i kontakt med beslutningstagerne på hvert byggeprojekt op til 10 gange. Dermed er der samlet set gennemført ca. 100.000 research-interviews fordelt på mere end 13.000 byggeprojekter for at tilvejebringe og verificere rapportens data.
- Kilde: Byggefakta.
Ulven kommer, ulven kommer, har det længe lydt – nu er den her. Opbremsningen i byggeaktiviteten er en realitet, og i alt vil det professionelle projektmarked dykke med 15 mia. kroner i 2023 målt på igangsatte byggerier.
En sektor, der står for godt og vel halvdelen af den samlede byggesektors aktiviteter.
Det er budskabet i dugfrisk trendrapport for det kommende år fra analyse- og researchvirksomheden Byggefakta, som løbende indsamler data om byggeaktiviteter i projektmarkedet.
Sidste år blev der påbegyndt byggeprojekter for 112 mia. kroner, men ifølge Byggefaktas prognose bliver der i 2023 kun bygget for 97 mia. kroner i Danmark.
Mange projekter er blevet for dyre i Hovedstaden og Midtjylland
Det er især region Hovedstaden, der slår bremserne i med en nedgang på 12 mia. kroner eller hele 26 % fra 47 til 35 mia. kroner. Midtjylland med landets næststørste byområde, Aarhus og omegn, bakker med over 5 mia. fra 24 til 18 mia. kroner – også et dyk på 26 % i forhold til 2022.
– Rigtig mange af de større planlagte boligbyggerier i landet i 2023 er blevet udsat. Flere projekter lander lige nu på den forkerte side af en rentabel investering. Troen på, at markedsvilkårene ville blive bedre i 2023, er ganske enkelt dalet. Men der er ikke ændret på, at det stadig er ved de store byer, at potentialet er størst. Udviklingen kan hurtigt vende, hvis byggeomkostningerne falder, fortæller senioranalytiker Rasmus Schulian fra Byggefakta.
– I 2021 blomstrede boligbyggeriet, hvor projekterne stod i kø efter Covid-19. I 2022 blev projektmarkedet ramt direkte på byggeomkostningerne, men behovet for boliger er ikke forsvundet. Alligevel ser vi lige nu, at mange bygherrer ser tiden an og venter på mere favorable vilkår.
Nedtur med lyspunkter
De senere år har været udfordrende for store dele af byggebranchen. Corona-nedlukning, materialemangel og stigende materialepriser, grundpriser på himmelflugt, senere en forsyningskrise og nu et hårdt inflationspres og stigende renter
En perfekt storm og giftig cocktail for enhver branche, som under normale omstændigheder ville betyde arbejdsløshed og ordretørke, men som størstedelen af byggebranchen hidtil er styret udenom.
Nu er nedgangen en realitet, men billedet er broget – i enkelte regioner og sektorer er der endda stor vækst.
– Region Sjælland står til kæmpe fremgang på 6 mia. i 2023, en vækst på næsten 50%. Regionen forventes at nå et rekordhøjt niveau i 2023 med igangsatte bygge- og anlægsprojekter for ca. 19 mia. Den voldsomme stigning skyldes primært nogle store projekter inden for energi og infrastruktur. Og Samtidigt er Sjælland er den eneste region, hvor der forventes vækst for bolig- og erhvervsbyggeri i forhold til 2022, fortæller Rasmus Schulian.
– Der kommer også for alvor gang i omstillingen af energisektoren, ikke kun i Region Sjælland. hvor dDer er bl.a. er planlagt en række nye store biogasanlæg og varmepumpeanlæg. Samtidig ser vi også, at anlægsarbejder vil ramme et højt niveau i 2023. Det er især fordi den tilhørende infrastruktur til energisektoren skal udbygges, og den falder ind under denne hovedgruppe.
Det private byggeri hårdt ramt
Senioranalytikeren peger på, at nedgangen i projektmarkedet i 2023 ikke skyldes én enkelt årsag. Det er dog særligt inden for det private byggeri, at forklaringen skal findes, mens de offentlige og almene bygherrer nogenlunde bygger i samme lave omfang som sidste år.
Kigger man på sektorerne, så er der drastisk nedgang i store mega projekter i erhvervsbyggeriet. Sidste år var der 10 projekter på tilsammen 11 mia. kr., og de mangler helt i år, konstaterer trendrapporten.
– Projekter med private bygherrer forventes at opleve et fald på 15% fra 2022 til 2023, hvilket drejer sig om godt 12 mia. kr. Her skal det dog haves for øje, at de private bygherrer nåede et ekstremt højt niveau i 2022 pga. et sammenfald af flere erhvervsbyggerier i milliardklassen. Derfor var et fald fra 2022 til 2023 også forventet ved vores prognose i efteråret 2022.
Siden er forventningerne blevet yderligere nedjusteret, da mange private bygherrer lige nu ser tiden an, og ikke regner med at tage første spadestik i 2023, afslutter Rasmus Schulian.
Læs hele rapporten på byggefakta.dk.