Analyser viser muligheder og sparer penge

Landsskabsanalyser styrker kommunernes udvikling, fordi de synliggør muligheder i landskaberne. Det er også erfaringen i Sønderborg Kommune, hvor både forvaltning og politikere nu træffer bedre beslutninger baseret på analyserne.
Fordi Sønderborg Kommune havde investeret i en landskabsanalyse, gik det hurtigt med at opstille kriterier for, hvordan et nyt ferieresort skulle indpasses i landskabet. Foto: Colourbox.
Fordi Sønderborg Kommune havde investeret i en landskabsanalyse, gik det hurtigt med at opstille kriterier for, hvordan et nyt ferieresort skulle indpasses i landskabet. Foto: Colourbox.

Det gik stærkt, da forvaltningen i Sønderborg Kommune i foråret blev bedt om at opstille kriterier for, hvordan Nordals Ferieresort skulle indpasses i landskabet.

– Det var en let opgave for os at definere kravene, så projektet spillede sammen med landskabsværdierne, fortæller Mette Zippora Leth Schmidt, der indtil for nylig arbejdede som planlægger i Teknik og Miljøforvaltningen i Sønderborg Kommune. I dag arbejder hun i samme forvaltning i Haderslev Kommune. Det oplyser Niras i en pressemeddelelse.

Vi har fået et detaljeret overblik over de landskabelige værdier i alle områder af kommunen – det er en kæmpe fordel.

Mette Zippora Leth Schmidt Tidl. planlægger i Teknik- og Miljøforvaltningen, Sønderborg Kommune

Baggrunden for, at forvaltningen kunne reagere hurtigt, var den landskabsanalyse, som kommunen netop havde fået udarbejdet.

– Vi har fået et detaljeret overblik over de landskabelige værdier i alle områder af kommunen – det er en kæmpe fordel, siger Mette Zippora Leth Schmidt.

Værktøj til udvikling

Når kommuner som Sønderborg både kender værdierne og potentialet for udvikling i et landskab, har den et stærkt værktøj, fortæller landskabsforvalter hos Niras, Hanne Brendstrup Nielsen.

– Landskabsanalysen hjælper kommunerne til at få landskabet aktiveret til en ressource. Den er et redskab til udvikling, som hjælper kommunerne med at nå deres strategiske mål for blandt andet landbrug, rekreative områder, erhverv, energiproduktion, turisme, bosætning og infrastruktur, siger hun.

Landskabsanalysens præcise data om landområderne i Sønderborg Kommune har påvirket arbejdstempoet i Teknik og Miljøforvaltningen.

– Vi arbejder hurtigere, mere effektivt, mere helhedsorienteret, er mere handlekraftige og træffer mere kvalificerede beslutninger. Det betyder samtidig, at Sønderborg Kommune sparer penge på grund af landskabsanalysen, siger Mette Zippora Leth Schmidt.

Mere kvalificeret grundlag

Det glæder formanden for Teknik og Miljøudvalget, Frode Sørensen, Socialdemokraterne.

– Det går stærkere nu, og samtidig har vi fået et mere kvalificeret grundlag at træffe beslutninger på. Så jeg er overbevist om, at landskabsanalysen bliver en økonomisk gevinst for os – også selvom vi regner udgifterne til analysen med, siger Frode Sørensen.

Niras afholder en temadag, hvor man kan hør mere om, hvordan Sønderborg Kommune har brugt landskabsanalysen til at spare penge og træffe bedre beslutninger. Tilmelding kan ske her.

Relateret indhold