Lærlinge står bag CO2-neutral studiebolig på 27 kvm

Lærlinge fra erhvervsskolernes håndværksfag bruger 'en hel masse træ' i opførelsen af fremtidens studiebolig: Et 28 kvm tiny house, der udstilles i forbindelse med København som arkitekturhovedstad.
Håndværkerlærlingene i gang med det, der på sigt kan gå hen og blive Danmarks mest bæredygtige studiebolig.
Håndværkerlærlingene i gang med det, der på sigt kan gå hen og blive Danmarks mest bæredygtige studiebolig.

Hvordan ser Danmarks mest bæredygtige studiebolig ud?

Det forsøger et projekt – som bl.a. Videnscenter for Håndværk – Arkitektur & Design og Lærlinge for Bæredygtighed står bag – at give svaret på. Projektet har samtidig som formål at opkvalificere erhvervsskolerne og de klassiske håndværksfag.

Studieboligen, der bygges af lærlinge fra erhvervsskolernes håndværksfag, er et såkaldt tiny house på blot 28 kvm og bliver ifølge projektudvikler hos Videnscenter for Håndværk – Arkitektur & Design, David Rangan, bygget med så klimavenlige byggemetoder og materialer som muligt, hvilket blandt andet indebærer genbrugsprodukter og en hel masse træ – herunder limtræsbjælker til konstruktionen doneret af træleverandøren Lilleheden:

– Lilleheden er en dansk virksomhed med lokal arbejdskraft, som anvender certificeret træ fra nordisk skovdrift, hvilket har været særligt vigtigt for os, da alt tæller med i CO2-regnskabet og den livscyklusanalyse, som vi skal til at udarbejde for det samlede byggeri. Derudover er træet lettilgængeligt via trælasterne, hvilket også har vægtet højt i projektet, fortæller David Rangan og tilføjer:

– Limtræsbjælkerne er desuden robuste og kan således tåle at blive flyttet og transporteret rundt uden at blive beskadiget, hvilket har været en nødvendighed, da studieboligen skal flyttes og udstilles. Den solide kvalitet sikrer samtidig en lang levetid, hvilket igen spiller ind i vores livscyklusanalyse.

Selvom alle beregningerne endnu ikke er på plads, og blandt andet ikke tager højde for husets placering, er byggeriet ifølge David Rangan CO2-neutralt, hvis man udelukkende medregner selve materialerne, inklusive forarbejdning og transport.

Det skyldes blandt andet, at der næsten udelukkende er brugt træ, samtidig med at et materiale som beton, der er kendt for at udlede meget CO2 i produktionen, slet ikke indgår.

Adm. direktør i Lilleheden, Christian Esbensen, bakker op om studieboligprojektet, da han mener, at træbyggeri er vejen frem mod en mere bæredygtig fremtid.
Adm. direktør i Lilleheden, Christian Esbensen, bakker op om studieboligprojektet, da han mener, at træbyggeri er vejen frem mod en mere bæredygtig fremtid.

Vigtigt samspil mellem håndværket og materialet

Adm. direktør i Lilleheden, Christian Esbensen, ønsker med donationen at støtte op om erhvervsskolernes uddannelse og styrke unges arbejde med træbyggeri.

– Vi mener, at træbyggeri er vejen frem mod en mere bæredygtig fremtid, og vi ønsker derfor at bakke op om inspirerende projekter som dette, der netop har fokus på at udbrede viden om og erfaring med byggeri i træ. Her spiller både håndværket og materialet – og særligt samspillet imellem dem – en stor rolle for det samlede byggeri, hvilket er vigtigt at få sat endnu mere fokus på. Det gør projektet her, siger Christian Esbensen.

Ud over Lilleheden har også Auro, Conteco, Growtek, ITW, Krydsfinér-Handelen, NPI, Outline, Sika, Stark, Superwood og TræfiberDanmark doneret materialer.

Erhvervsskolernes bud på Danmarks mest bæredygtige studiebolig bliver fejret med rejsegilde den 14. april på UNord i Hillerød. Fra den 30. juni og en måned frem kan studieboligen ses ved Søpavillonen i København som en del af byens status som arkitekturhovedstad.

Relateret indhold