Nyt værktøj skal beregne samfundsøkonomien i klimatilpasning

Cowi har netop skrevet kontrakt med Naturstyrelsen om udarbejdelsen af et nyt regneværktøj, som vil blive stillet til rådighed for kommunerne og forsyningsselskaberne. Regneværktøjet skal hjælpe kommunerne med at prioritere deres indsats i klimatilpasningen.
Et skybrud kan hurtigt anrette skader for millioner af kroner. Nu får kommunerne et værktøj, som kan beregne økonomien i fx en konkret skybrudssikring. Foto: Colourbox.
Et skybrud kan hurtigt anrette skader for millioner af kroner. Nu får kommunerne et værktøj, som kan beregne økonomien i fx en konkret skybrudssikring. Foto: Colourbox.

Det skal være nemt for kommunerne at beregne, om det kan betale sig at igangsætte tiltag, der mindsker skaderne ved især skybrud. Derfor har Naturstyrelsen bedt Cowi udarbejde et nyt regneværktøj, der gør kommunerne i stand til at foretage samfundsøkonomiske beregninger af tiltagene. Det oplyser Cowi i en pressemeddelelse.

– Jeg synes, projektet er superspændende. Det handler om noget, der i sidste ende berører os alle, og vi får mulighed for at bringe vores tværfaglige viden og samarbejde i spil. På projektet arbejder økonomer og ingeniører sammen, siger projektleder i Cowi, Mette Dalsgaard.

Jeg synes, projektet er superspændende. Det handler om noget, der i sidste ende berører os alle.

Mette Dalsgaard Projektleder i Cowi

Til projektet er knyttet en referencegruppe bestående af repræsentanter fra blandt andre Lolland og Københavns kommuner, HOFOR, DANVA og en række forsyningsselskaber.

Naturstyrelsen og Cowi har stort fokus på, at projektet munder ud i et fleksibelt og brugervenligt regneværktøj. Det vil bestå af tre moduler, som skal spille sammen og danne grundlag for de overordnede resultater, hhv. et katalog over klimatilpasningstiltag, et oversvømmelsesmodul og et økonomimodul.

Vurderer økonomien

Værktøjet skal primært hjælpe kommunerne med at vurdere samfundsøkonomien i klimatilpasningstiltag. Herved indregnes også værdien af fremtidige undgåede skader og af fx rekreative værdier. Anlægs- og driftsomkostninger ved klimatiltagene indgår ligeledes i den samfundsøkonomiske beregning.

Som bruger skal man indtaste nogle få oplysninger om skadernes omfang samt vælge ét eller flere tiltag, der modvirker oversvømmelser fra skybrud. Herefter vil værktøjet udregne hvilke forslag, der set fra et samfundsøkonomisk synspunkt giver bedst mening. Det sker ved, at værktøjet, ud over de reducerede eller helt undgåede skader, også medregner sideeffekter.

– Vi har tidligere udført lignende beregninger for både Lolland og Københavns Kommune. Projektet her er en rigtig god mulighed for at bygge oven på disse værktøjer og få lavet et nyt og endnu bedre værktøj, som kan tages i brug af alle kommuner, når de skal i gang med implementeringen af deres klimatilpasningsplaner, siger specialist i klimatilpasning ved Cowi, Jeppe Sikker Jensen.

Projektet udføres for Naturstyrelsen i tæt samarbejde med Miljø- og Fødevareministeriets miljøøkonomer.

Relateret indhold