NCC har halveret antallet af arbejdsulykker

Antallet af arbejdsulykker i NCC er reduceret med næsten 50 procent siden 2011, og visionen er at komme dem helt til livs.
Alle NCC-medarbejdere i Norden holdt fri fra de normale pligter i en time og diskuterede i stedet arbejdssikkerhed. Foto: NCC.
Alle NCC-medarbejdere i Norden holdt fri fra de normale pligter i en time og diskuterede i stedet arbejdssikkerhed. Foto: NCC.

I dag har arbejdet stået stille i en time på alle NCC’s byggeladser og kontorer i anledning af koncernens årlige sikkerhedsdag. Det er femte gang, de nu mere end 18.500 NCC-medarbejdere i hele Norden stopper med at arbejde, og i stedet diskuterer vigtigheden af sikkerhed på arbejdspladsen.

– ‘Sig fra – tag en timeout’ er en leveregel, der har hjulpet os til at reducere antallet af arbejdsulykker i NCC, siger Kåre Christensen, der er senior arbejdsmiljøchef i NCC Construction. Reglen betyder, at hver gang en medarbejder observerer en usikker situation, så skal han sige fra, stoppe arbejdet og finde frem til en løsning, der er sikkerhedsmæssigt forsvarlig.

Konsekvens handler om, at vores dygtige medarbejdere skal hjælpes til at have den rigtige sikkerhedsadfærd. Tingene skal gøres ordentligt hver gang, hvis vi skal tage det sidste skridt mod nul ulykker.

Kåre Christensen Senior arbejdsmiljøchef, NCC Construction

Levereglen er blevet en naturlig del af arbejdskulturen i NCC og er en del af en langsigtet og vedholdende indsats i virksomheden, der har betydet, at antallet af arbejdsulykker er reduceret med næsten 50 procent siden 2011.

Visionen er ingen ulykker

NCC har en vision om nul ulykker, så ingen kommer til skade, når de går på arbejde.

– Vi har arbejdet fokuseret på at skabe en god sikkerhedskultur gennem flere år, og som konsekvens af det arbejde er vores ulykkesfrekvens faldet stødt. Det er ikke noget, man klarer med et snuptag, men noget der tager lang tid. Vi har plukket de lavthængende frugter, så nu sætter vi fokus på nye tiltag, og her spiller konsekvens en vigtig rolle, siger Kåre Christensen.

Her er NCC begyndt at arbejde med tydelig konsekvens, hvis medarbejdere ikke overholder sikkerhedsreglerne.

– Konsekvens handler om, at vores dygtige medarbejdere skal hjælpes til at have den rigtige sikkerhedsadfærd. Tingene skal gøres ordentligt hver gang, hvis vi skal tage det sidste skridt mod nul ulykker, siger Kåre Christensen.

Konkret indebærer det, at virksomheden sætter fokus på dialog og uddannelse, og samtidig står det klart, at overtrædelse af sikkerhedsreglerne i yderste konsekvens indebærer afskedigelse.

Relateret indhold