Nu kan der indstilles til Byplanprisen 2023

God byplanlægning er forudsætningen for fremtidens bæredygtige og levende byer og bydele, og derfor kan alle - både borgere og professionelle - nu og frem til den 17. maj indstille et projekt, de mener fortjener at blive hyldet.
Sidste år vandt Aarhus-bydel Nye Byplanprisen 2022.
Sidste år vandt Aarhus-bydel Nye Byplanprisen 2022.

Sidste år var det Tækker Group, Aarhus Vand og Aarhus Kommune, der løb med Byplanprisen 2022 for den nye bydel Nye, som opføres nord for Aarhus.

Men hvem mon det bliver i år?

Frem til den 17. maj har alle – både borgere og professionelle – mulighed for at indstille et projekt, de er inspireret af, selv har lavet eller blot glæder sig over i hverdagen til Byplansprisen 2023.

Bag prisen står Arkitektforeningen sammen med Dansk Byplanlaboratorium, hvor Tina Saaby, tidligere stadsarkitekt i Gladsaxe Kommune, netop er trådt til. Et af succeskriterierne for hende er at få så mange indstillinger ind som muligt, så hun er sikker på at blive overrasket:

– Byplanprisen er vigtig, fordi den hylder det brede samarbejde, der skal til for at skabe særlige by- og landskabssteder. Det kræver politiske ambitioner, administrativ dygtighed og kreativitet, mængder af viden fra eksperter, borgere og erhvervsliv, og det kræver dygtige formgivere, siger hun og fortsætter:

– Jeg håber, at Byplanprisen fortsat vil sætte fokus på nye standarder for bæredygtig byudvikling i en tid, hvor der virkelig er brug for god planlægning. Jeg opfordrer til, at alle, der kender til en inspirerende kandidat til årets Byplanpris, vil indstille.

Behøver ikke at være noget helt særligt

Alle slags byplaner; en lokalplan, en kommuneplan, en lokal eller regional udviklingsplan eller et andet plandokument for den pågældende bydel, område eller projekt kan indstilles.

Det eneste, det kræver for at indstille til Byplanprisen, er en kort forklaring på, hvad der er det særligt smukke, nytænkende og inspirerende ved projektet, og hvem der står bag.

I år vil juryen desuden have særligt fokus på, at planprocessen har været karakteriseret ved samskabelse for eksempel ved at inddrage aktører og borgere på nye måder. Intet projekt er for småt eller stort til at blive indstillet til prisen.

– Byplanprisen er en af de mest velkendte priser, og derfor er der også en forestilling om, at et projekt skal være noget helt særligt, før man kan indstille. Men det behøver det ikke at være for at kunne inspirere andre, siger Lars Autrup, direktør i Arkitektforeningen og tilføjer:

– Jeg håber, at årets tema om demokrati og samskabelse kan give nogle friske bud på fremtidens byplanlægning fra forskellige vinkler, for eksempel når det gælder til inklusion, som vi taler meget om for tiden – og selvfølgelig bud på, hvordan vi med god planlægning kan løse nogle de udfordringer, som mange byer står overfor i dag, herunder klimaforandringerne.

Der kan indstilles her.

Kåringen af vinderen finder sted på Byplanmødet d. 5.-6. oktober, som afholdes i Aarhus.

Relateret indhold