Vinduesproducenter: Ministeren koster arbejdspladser

Vinduesproducenter kritiserer Klima-, Energi- og Bygningsminister Rasmus Helveg Petersen i skarpe vendinger ovenpå udkast til BR15.
Flere vinduesproducenter frygter, at fjernelsen af kravet til overfladetemperaturer i BR15 nu vil koste danske arbejdspladser. Foto: Colourbox.
Flere vinduesproducenter frygter, at fjernelsen af kravet til overfladetemperaturer i BR15 nu vil koste danske arbejdspladser. Foto: Colourbox.

Hovedparten af den danske vinduesindustri raser mod det nyligt udsendte udkast til det kommende bygningsreglement, BR15. Klima- Energi- og Bygningsminister, Rasmus Helveg Petersen, har i sidste øjeblik slettet kravet til vinduers overfladetemperaturer, hvilket ifølge vinduesbranchen nu kan koste danske arbejdspladser. Vinduesproducenterne har siden 2010 investeret i at udvikle endnu bedre vinduer, der kunne overholde de skærpede krav, der var forventet i det kommende bygningsreglement, men i stedet er kravet nu helt blevet fjernet – med stor sandsynlighed fordi det mest solgte vindue på det danske marked – produceret af Velfac – ikke kan leve op til kravet.

– Det giver os en prismæssig udfordring. Vi har investeret rigtig mange penge i at udvikle bedre vinduer, og den investering viser sig nu at kunne være totalt spildt. Nu skal vi ud og konkurrere mod dårligere og billigere vinduer, og ser man den situation gennem den værste optik, så risikerer vi, at vi ikke kan skabe den omsætning, der skal til, og så vil det koste danske arbejdspladser, siger direktør i Idealcombi, Claus Winther.

Vi risikerer, at vi ikke kan skabe den omsætning, der skal til, og så vil det koste danske arbejdspladser.

Claus Winther{break}Direktør, Idealcombi

Han håber, at kravet finder vej tilbage til BR15 efter høringsfasen. Og skulle det ikke ske, håber han, at de grønne strømninger alligevel kan betyde, at arkitekter og slutbrugere stadig vil vælge de produkter, som giver det bedste indeklima, selv om der findes billigere produkter på markedet.

Forringer konkurrenceevnen

Indvendig overfladetemperatur hænger direkte sammen med evnen til at modvirke kondens og fugtproblemer. Jo højere krav til indvendig overfladetemperatur, jo større sikkerhed mod kondens og følgeproblemer som skimmelsvamp. Også hos Inwido frygter man, at fjernelsen af kravet kan koste arbejdspladser.

– Den danske vinduesbranche, der årligt omsætter for 5 milliarder kroner, har de seneste år investeret massivt i at være på forkant i forhold til de stramninger, som blev varslet allerede i 2010. Nu er alle med en enkelt undtagelse så klar til at opfylde kravene, og så vælger ministeren laveste fællesnævner. Vi er meget overraskede og chokerede over beslutningen. Det her vil jo forringe vores konkurrenceevne, idet danske vinduer nu er for gode til det danske marked. Herved koster ministeren både danske arbejdspladser og forringer indeklimaet i danske hjem, siger adm. direktør i Inwido-koncernen i Danmark, Mads Storgaard Mehlsen.

Relateret indhold