Skarpe hjerner skal forny byggebranchen

I et intensivt Vinterakademi om cirkulær økonomi i byggeriet skal studerende og nyuddannede arbejde med at forstå og reducere byggebranchens ressourceforbrug.
CONCITO, Center for Bygningsbevaring og NCC Construction sætter i marts 2016 fokus på cirkulær økonomi med et vinterakademi for studerende og nyuddannede. Foto: Signe Mai Henriksen.
CONCITO, Center for Bygningsbevaring og NCC Construction sætter i marts 2016 fokus på cirkulær økonomi med et vinterakademi for studerende og nyuddannede. Foto: Signe Mai Henriksen.

Om Vinterakademiet

  • – Det første Vinterakademi blev afholdt i marts med unge talenter fra 20 studieretninger fra blandt andet KU, RUC, DTU, KADK og CBS. I 2016 håber man på samme engagement, når Vinterakademiet afholdes i Bygningskulturens Hus i København.
  • – Vinterakademiet løber af stablen i uge 10 fra den 7.-11. marts.
  • – Følg program og mere information på www.vinterakademi.dk
  • – Deltagere kan ansøge om en plads fra 1. december. Ansøgningsfrist er 1. februar .
  • – Vinterakademiet bliver finansieret af Grundejernes Investeringsfond (GI).

Klodens ressourcer er under stigende pres, og bygge- og anlægsbranchen er ansvarlig for en stor belastning på miljøet. I dag producerer branchen 30-40 procent af alt affald i Danmark, og 40 procent af den energi, som samfundet bruger, er forbundet med de bygninger, vi lever og arbejder i.

Derfor skal byggebranchen tænke produktion og materialer på nye måder. Der skal produceres mindre affald, og flere materialer og bygninger skal genanvendes i en cirkulær værdikæde, så mindst muligt går til spilde.

Ingen faggruppe kan klare den udfordring alene, og derfor er Vinterakademiet et kærkomment tiltag.

Direktør Martin Manthorpe NCC

Ikke alene

– Det er afgørende, at vi i byggebranchen sætter skub i en udvikling, hvor væksten i samfundet sker med afsæt i større grad af genanvendelse. Ingen faggruppe kan klare den udfordring alene, og derfor er Vinterakademiet et kærkomment tiltag, siger Martin Manthorpe, direktør for strategi og forretningsudvikling i NCC.

Med afholdelse af et Vinterakademi om cirkulær økonomi ønsker man at tilføre næste generation af professionelle i byggebranche, som skal sikre en grøn adfærd og praksis – et nødvendigt kompetence- og vidensløft. Der skal udvikles nye veje til, hvordan byggeriet kan blive både klimamæssigt bæredygtigt og en kommerciel succes – både i det enkelte projekt og som branche.

– Det er helt afgørende for klimaudfordringen, at vi får fat i de unge. Og med Vinterakademiet sikrer vi, at fremtidens professionelle indenfor byggeri og byudvikling er faglig klædt på til at skubbe fremtidens byggeri i en mere ressourceeffektiv og klimavenlig retning, siger Christian Ibsen, direktør i CONCITO.

Arkitektonisk mangfoldighed

Vinterakademiet bygger på et partnerskab mellem NCC, Danmarks grønne tænketank CONCITO og Center for Bygningsbevaring og varer i seks dage. Programmet byder på oplæg, debat og casecompetition.

– Genanvendelse af det eksisterende byggeri skaber arkitektonisk mangfoldighed og historisk kontinuitet. Desuden ligger der økonomisk værdi i bygningsarven og energioptimerende potentialer i brugen af de originale materialer og teknikker. Det vil vi gerne sætte fokus på, siger Vera Noldus, Center for Bygningsbevaring.

Relateret indhold