PensionDanmark øger investeringer i ejendomme

Pensionsselskabet har i dag tæt på 12 milliarder kroner investeret i danske kvalitetsejendomme - beløbet vokser år for år.
PensionDanmarks administrerende direktør Torben Möger Pedersen øger i disse år ejendomsinvesteringerne markant. Foto: PensionDanmark.
PensionDanmarks administrerende direktør Torben Möger Pedersen øger i disse år ejendomsinvesteringerne markant. Foto: PensionDanmark.

PensionDanmarks ejendomme

  • Erhverv:
  • 32 ejendomme, 3 igangværende byggesager samt delvist ejede ejendomme.
  • Boliger:
  • 1 igangværende byggesag samt delvist ejede boliger.
  • Retail:
  • 4 delvist ejede ejendomme.
  • OPP:
  • 2 igangværende byggesager, – delvist ejede.

For et par uger siden modtog PensionDanmarks administrerende direktør Torben Möger Pedersen hæder i form af den højeste status i den dansktilpassede internationale certificeringsordning DGNB. Det er bygningen Gladsaxe Company House, der som første kontorbygning i Norden modtager DGNB guld.

PensionDanmark ejer bygningen, som er blevet til i tæt samspil med især entreprenørkoncernen NCC Danmark – der for øvrigt har lejet sig ind i bygningen, som dermed er blevet dansk hovedsæde for NCC.

Vi har opbygget et meget professionelt team, der varetager ejendomsinvesteringer. Vores folk har kompetencer i hele værdikæden.

Adm. direktør Torben Möger Pedersen PensionDanmark

Det er på ingen måde tilfældigt, at pensionsselskabets bygning opnår så flot en certificering, for PensionDanmark har gennem de senere år investeret i otte nyopførte erhvervsejendomme, som enten er eller vil blive certificerede, når de står klar.

– Som ansvarlig investor lægger vi stor vægt på bæredygtighed i de ejendomme, vi investerer i. Både af hensyn til klimaet, men først og fremmest fordi bæredygtighed er med til at gøre ejendommene attraktive. Det bidrager i sidste ende til at sikre medlemmerne gode afkast i en længere årrække, siger adm. direktør Torben Möger Pedersen, PensionDanmark, til Dagens Byggeri.

Porteføljen forøges

I dag har PensionDanmark investeriet 11,6 milliarder kroner i ejendomme. Porteføljen udgør cirka 400.000 kvadratmeter – ekskl. igangværende byggesager.

Og der kommer endnu flere ejendomme til, for der planlægges nye investeringer i danske ejendomme for omkring to milliarder kroner om året. Målet for PensionDanmark er at øge ejendomsporteføljen til ti procent af selskabets formue.

– Som investorer udfordres vi af aktieuro og den meget lave obligationsrente. Derfor er velbeliggende kvalitetsejendomme et bedre alternativ, siger den administrerende direktør.

Et professionelt team

Der investeres primært i moderne velbeliggende erhvervsejendomme udlejet på lange lejekontrakter til solide lejere.

Værdien af denne type ejendomme er ikke særlig følsom overfor konjunkturudviklingen og giver et forholdsvist stabilt afkast – pænt over obligationsrenten. Samtidig er ejendomsporteføljen med til at beskytte mod, at stigende inflation udhuler opsparingens købekraft, idet lejeindtægterne fra ejendommene typisk reguleres med udviklingen i inflationen.

– Vi har opbygget et meget professionelt team, der varetager ejendomsinvesteringer. Vores folk har kompetencer i hele værdikæden, siger Torben Möger Pedersen og tilføjer, at PensionDanmarks speciale efterhånden er at være bygherre på nye, energieffektive domicilbyggerier.

– Vi samler alle aktører fra starten, og på den måde sikrer vi sammenhæng og god dialog mellem kommende lejere, entreprenører, ingeniører og arkitekter. Det skaber høj kvalitet, gennemtænkte løsninger og kendt huslejeniveau, siger han.

Godt for totaløkonomien

Torben Möger mener, at de gode bæredygtige og energivenlige løsninger er et stort plus på alle måder – ikke kun i forhold til lavt forbrug.

– Det koster godt nok lidt mere at opføre, men så sparer man til gengæld på forbruget. Det er rigtig fint for lejerne, der jo kun er interesserede i totaløkonomien, fastslår Torben Möger Pedersen over for Dagens Byggeri.

Flere og flere både virksomheder og private ønsker i dag at bo og arbejde i et grønt miljø – nogle virksomheder bruger det i deres branding, og derfor er PensionDanmarks lejere også godt tilfredse med, at bygherren sætte høje krav til energieffektivitet.

Blandt de nyere investeringer er Nordeas kommende nye domicil på Amager, der tages i brug i 2016. Visualisering: Henning Larsen Architects.
Blandt de nyere investeringer er Nordeas kommende nye domicil på Amager, der tages i brug i 2016. Visualisering: Henning Larsen Architects.

Relateret indhold