Caverion bag kraftcentret i Apples datacenter

Energinet har afgivet ordre til Caverion om at bygge en ny 150 kV højspændingsstation, der skal forsyne Apples kommende datacenter i Foulum ved Viborg med strøm.
Energinet har hyret teknikentreprenøren Caverion til Apple-opgaven med at opbygge en højspændingsstation for Energinet, der blandt andet omfatter at trække alle signal- og styrekabler samt opstille og montere alle højspændingskomponenter, tavler og relæfelter
Energinet har hyret teknikentreprenøren Caverion til Apple-opgaven med at opbygge en højspændingsstation for Energinet, der blandt andet omfatter at trække alle signal- og styrekabler samt opstille og montere alle højspændingskomponenter, tavler og relæfelter

Caverions opgave for Energinet og Apple

  • – Transformerfelter: 10 stk.
  • – Kabelfelter: 4 stk.
  • – Koblingsfelter: 10 stk.
  • – Samleskinner: 10 stk.
  • – Opstilling og montage af relæfelter
  • – Trækning af signalkabler fra apparater til relæfelter
  • – Trækning af interne manøvre- og egen forsyningskabler i AC-bygninger
  • – Montage af manøvre- og egen forsyningskabler
  • – Opstilling og montage af tavler, invertere, konvertere, ensretter og DC-anlæg
  • – Opstilling og montage af tavler i transformer relæhuse, 10 stk.
  • – Opstilling og montage af RTU- og kommunikationsskabe
  • – Montage af samlekasser, CEE-stik og belysning på stationsområdet

Apple har netop påbegyndt opførelsen af et af verdens største datacentre i Foulum ved Viborg. Med en budgetteret anlægssum på 6,2 milliarder kroner er det samtidig den hidtil største udenlandske anlægsinvestering i Danmark.

De mange servere, der skal installeres på Apples enorme datacenter kræver strøm – rigtig meget strøm. Derfor skal Apple have sin egen højspændingsstation, der fylder godt i landskabet, hvor arbejdet med byggeriet af selve datacenteret også er godt i gang.

Forsyningssikkerheden er dobbelt, så Apple er helt sikker på, at anlægget altid er i gang. Der er ikke taget chancer.

Rejsemontør Ib Jensen Caverion

Omfattende opgave

Energinet har hyret teknikentreprenøren Caverion til opgaven, der blandt andet omfatter at trække alle signal- og styrekabler samt opstille og montere alle højspændingskomponenter, tavler og relæfelter.

Ib Jensen har arbejdet 42 år som rejsemontør hos Caverion, og han har prøvet lidt af hvert.

– Det her job minder på mange måder om det andet, jeg har udført. Men forskellen er, at det her er rigtig stort, og er det største højspændingsanlæg jeg har været med til at bygge. Jeg har været med til at bygge højspændingslinjer og har rejst master, og er på dette projekt bl.a. med til at lægge 1400 meter strømskinner op, fortæller Ib Jensen.

Bevidst valg af placering

Projektleder Jan Hübner skal sørge for, at arbejdet bliver udført korrekt og til tiden.

– Man kan sige, at vi leverer hovedafbryderen til Apples datacenter. Der kommer meget mere af den her slags arbejde i fremtiden, og den type opgaver er vi hos Caverion gearet til, understreger han.

Fysisk er Energinets nye højspændingsstationen placeret lige ved siden af det område, hvor Apples datacenter bliver bygget. Der er sand, så langt øjet rækker i området, hvor flere end 20 Caverion-medarbejdere lige nu er i gang, så højspændingsstationen efter planerne skal stå klar i slutningen af juli. I det fjerne kan man skimte Højspændings Station Tjele, der er et af knudepunkterne i det danske el-net, og som er en af grundene til, at Apple netop har valgt at placere sit datacenter her.

Apple sikrer sig mod strømsvigt

For en sikkerheds skyld bliver der opført to relæbygninger og dupleret koblingsmulighed til det nye anlæg. På den måde sikrer Apple sig mod strømsvigt hvis der skulle ske alvorlige fejl.

– Forsyningssikkerheden er dobbelt, så Apple er helt sikker på, at anlægget altid er i gang. Der er ikke taget chancer, siger Ib Jensen.

Inde i en af de to relæbygninger går automationstekniker Kasia Dahl Svendsen rundt mellem de mange tavler. 800-900 kabler skal tilsluttes i hver bygning, og derfra bliver selve omkoblingen styret. Med sine 155 cm er det ofte hende, der bliver sendt ned under gulvet for at montere kabler.

– Det er helt ok, der er plads nok dernede, griner hun.

Når datacenteret ved Viborg er færdig udbygget, kommer det til at bruge så meget strøm, at det svarer til tre procent af hele Danmarks samlede elforbrug.

Ib Jensen har arbejdet 42 år som rejsemontør hos Caverion, og han har prøvet lidt af hvert. - Det her job minder på mange måder om det andet, jeg har udført. Men forskellen er, at det her er rigtig stort, og er det største højspændingsanlæg jeg har været med til at bygge. Jeg har været med til at bygge højspændingslinjer og har rejst master., og er på dette projekt bl.a. med til at lægge 1400 meter strømskinner op, fortæller Ib Jensen.
Ib Jensen har arbejdet 42 år som rejsemontør hos Caverion, og han har prøvet lidt af hvert. – Det her job minder på mange måder om det andet, jeg har udført. Men forskellen er, at det her er rigtig stort, og er det største højspændingsanlæg jeg har været med til at bygge. Jeg har været med til at bygge højspændingslinjer og har rejst master., og er på dette projekt bl.a. med til at lægge 1400 meter strømskinner op, fortæller Ib Jensen.

Relateret indhold