Facelift til Morbærhaven

Detaljeret logistisk planlægning og lavpraktiske løsninger bag renovering af mere end 1.000 ungdomsboliger i Albertslund.
Udskiftning af lette partier på havefacaderne er blandt de elementer, den omfattende renovering af Morbærhavens 1.063 boliger indeholder. Foto: Torben Jastram.
Udskiftning af lette partier på havefacaderne er blandt de elementer, den omfattende renovering af Morbærhavens 1.063 boliger indeholder. Foto: Torben Jastram.

Om projektet

  • Renovering af Morbærhaven
  • Antal boliger: 1.063
  • Bebygget areal: 30.800 kvm.
  • Byggeperiode: feb. 2016-maj 2018
  • Entreprisesum: 187 mio. kr.
  • Bygherre: AUB – Albertslund Ungdomsboliger Morbærhaven
  • Bygherrerådgiver: Danakon A/S Rådgivende Ingeniører
  • Hovedentreprenør: MT Højgaard A/S
  • Arkitekt: Arkitema A/S
  • El-ingeniør: Gert Carstensen A/S

Der er næsten noget LEAN over det, når stilladsarbejderne rykker rundt med materiellet på denne solrige majdag, hvor Dagens Byggeri besøger MT Højgaards byggeplads i Morbærhaven vest for København. Her har håndværkerne været i gang siden februar sidste år, og om et års tid finder den endelige aflevering sted.

Når man skal renovere 1.063 stort set ens ungdomsboliger i løbet af 27 måneder, så siger det sig selv, at effektivitet er et nøgleord. For jo mere arbejdsgangene er strømlinede, jo færre problemer og jo bedre forretning er der i det for entreprenøren.

Forberedelsen er meget vigtig, for tiden er en afgørende faktor. Vi foretager alle reparationer og udskiftninger, mens folk bliver boende i deres boliger.

Projektchef Sardar Faiq Jamil MT Højgaard

– Forberedelsen er meget vigtig, da tiden er en afgørende faktor. Vi foretager alle reparationer og udskiftninger, mens folk bliver boende i deres boliger. Og jo hurtigere og mere effektivt vores arbejde er, jo mindre er vi til ulempe for beboerne, siger projektchef Sardar Faiq Jamil fra MT Højgaard, som står i spidsen for den knap 200 millioner kroner store renovering af den belastede bebyggelse i Albertslund.

Nedslidt bebyggelse

Bebyggelsen er opført i årene 1969-71 og er derfor ikke ligefrem på top ti-listen over det ypperste, som dansk arkitektur og bygningsarv kan præstere. Morbærhaven har længe haft brug for en gennemgribende renovering, så der har naturligvis været et par udfordringer ved arbejdet med renoveringen af det almene boligområde.

– Nogle af de materialer og teknikker man benyttede på den tid har senere vist sig uegnede. Blandt andet skal vi håndtere ret store mængder asbest og PCB. Og den tagrenovering fra 1990-91, hvor det oprindelige tag blev udskiftet med nogle af de første asbestfrie bølgeeternitplader, gjorde heller ikke noget godt for kvaliteten. Nogle tagrender er ligeledes tæret væk, fortæller projektchefen.

Han tilføjer, at de to største udfordringer, som har været vanskelige at forberede sig på, er, at man nogle gange ikke kan få fat i beboerne, når man skal have adgang til en bolig, samt at der ind imellem har været problemer med indvendig skimmel.

– Men generelt går det rigtig godt, og vi holder vores stramme tidsplan fint. Det er en stor fordel for mig, at jeg var med helt fra begyndelsen, hvor vi regnende på tilbuddet, siger Sardar Faiq Jamil, der bortset fra to korte afstikkere har været hos MT Højgaard, siden han blev uddannet bygningsingeniør fra DTU i 1999.

Smart vognløsning

Renoveringsprojektet omfatter blandt andet udskiftning af eternittage med stålpladetage, isolering af tage, udskiftning af facadeelementer, etablering af decentrale ventilationsanlæg, udskiftning af tagrender og nedløb, isolering af fundamenter, udskiftning af baldakiner samt nye lofter i entre og badeværelser.

– Desuden skal vi montere solceller på en garagebygning og nedlægge nogle affaldsøer. Og så kommer der måske nogle andre detaljer til sidst i forløbet, siger Sardar Faiq Jamil.

En af udfordringerne på pladsen er den trange plads mellem bygningerne. Her har teamet opfundet en ganske lavpraktisk og simpel løsning – nemlig en lille vogn, der kan flytte tre facadelementer på sammenlagt 1,5 tons af gangen til gavlen på bygningerne, hvor to håndværkere med en talje og skinne på få minutter kan placere et 500 kg tungt facadeelement.

– Det er virkelig en god løsning. Den er både billig og hurtig, og så foregår det oven på den eksisterende belægning. Ikke noget med stålplader eller fjernelse af sten, siger han.

Masser af beboerhensyn

Ud over byggeledelsen er omkring 60 håndværkere dagligt beskæftiget med renoveringen – primært nedriver, tømrer og stilladsarbejdere. Dertil kommer naturligvis også el, vvs, ventilation, fuge, gartner samt bor og skær. Så der er nok at se til i løbet af den 27 måneder lange renoveringsperiode.

– Selvom vi er her i mere end to år, så tror jeg ikke beboerne føler, at det er så omfattende. Arbejdsgangene er hurtige og effektive. For at kunne overholde byggerytmen så starter stilladsarbejdet på blokken et par uger før. Fra stillads står klar til vi afslutter arbejdet på taget går der 17-18 dage. I perioden er inde i boligerne i ca. 13 arbejdsdage. Dertil kommer mangel-, registrerings- og afhjælpnings-periode på ca. ni arbejdsdage. Naturligvis har det gener for beboerne, men det er i en kort periode, og jeg er sikker på, at de fleste sætter stor pris på resultatet, fortæller Sardar Faiq Jamil.

Beboerhåndteringen under projektet betyder også, at der er etableret et beboerkontor i forbindelse med renoveringen, hvor alle beboere kan søge information og hjælp. Kontoret er åbent dagligt samt en aften om ugen, og desuden svarer beboerkontoret på mails.

– Vi kan oplyse om for eksempel, hvornår vi påbegynder arbejdet i en given bolig, hvad der skal laves, hvor længe det varer, og hvornår vi er færdige. Vi forsøger ihærdigt at lave så få gener for den enkelte beboer som overhovedet muligt, forklarer projektchefen.

Når MT Højgaard forlader pladsen til maj næste år vil hele Morbærhaven have fået et tydeligt facelift, der måske kan være med til at gøre bebyggelsen lidt mere attraktiv og tiltrækkende, end det har været tilfældet de seneste mange år.

Projektchef Sardar Faiq Jamil fra MT Højgaard har ansvaret for renoveringen til 187 mio. kr. Foto: Torben Jastram.
Projektchef Sardar Faiq Jamil fra MT Højgaard har ansvaret for renoveringen til 187 mio. kr. Foto: Torben Jastram.
Denne simple vogn klarer tre facadepartier på meget lidt plads. Foto: Torben Jastram.
Denne simple vogn klarer tre facadepartier på meget lidt plads. Foto: Torben Jastram.
Efter renovering fremstår blokken i et mere attraktivt lys med blandt andet nye facader og nyt tag med ovenlys. Foto: Torben Jastram.
Efter renovering fremstår blokken i et mere attraktivt lys med blandt andet nye facader og nyt tag med ovenlys. Foto: Torben Jastram.
Baldakinen før ?
Baldakinen før ?
Baldakin efter ?
Baldakin efter ?

Relateret indhold