Siden sommeren 2012 har NCC i samarbejde med produktionsskolen i Aarhus og Aarhus Kommune har et spændende projekt kørende på NCC’s store byggepladser i byen.
Her kan skoletrætte unge – som er ved at køre af sporet – komme i håndværkpraktik hos entreprenørens forskellige byggesjak.
Det er en helt unik model, som virkelig giver værdi for mange af de unge, der er faldet mellem stolene.
Christian Egemose NCC Construction
Virksomhedsskolen er målrettet unge, der ønsker en byggefaglig håndværksuddannelse, og som lærer bedst ved en tæt sammenhæng mellem teori og praksis. Skolens elever er unge mellem 17 og 25 år, der ikke er i gang med en ungdomsuddannelse og vurderes til ikke umiddelbart at kunne starte på en erhvervsuddannelse. Målet med deres forløb på Virksomhedsskolen er derfor, at de bliver brancheafklarede og kvalificerer sig til en erhvervsuddannelse indenfor det byggefaglige område.
– Vi arbejder meget tæt sammen med produktionsskolen, hvor vi sammen vurderer elervernes egnethed. Nogle af dem blomstrer med det samme, mens andre ikke umiddelbart kan løfte opgaven. Men så kommer de tilbage på produktionsskolen i seks eller 12 måneder, og så får vi dem tilbage igen senere med bedre motivation, fortæller Christian Egemose.
En unik model
Sammen med faglærer Thomas Ogola fra produktionsskolen, Ilse Fogtmann fra Ungdommens Uddannelsesvejledning i kommunen og en række elever fortæller han på Folkemødet om projektet, som han selv betegner som en stor succes.
– Det er rigtig godt, at vi sammen har fået skabt denne mulighed. Det er en helt unik model, som virkelig giver værdi for mange af de unge, der er faldet mellem stolene, fastslår han.
Projektet startede i august 2012 under byggeriet af DOKK1 i Aarhus, og siden har 265 elever været tilknyttet projektet.
– Af dem har cirka 150 holdt ved, og det er et godt resultat. Det har produktionsskolen en stor del af ansvaret for, da de er gode til at klargøre de unge til at træde ind på en ‘rigtig arbejdsplads’, siger Thomas Egemose til Dagens Byggeri.
Afprøver flere fag
Faglærer Thomas Ogola fra produktionsskolen mener, at projektet med virksomhedsskolen giver eleverne noget ekstra, som de kan tage med sig videre.
– De får lært at være ansvarlige og deltagende i et sjak, og de får afprøvet forskellige håndværk. Vi hjælper dem så med at få udfyldt deres teoretiske huller, så de efter projektet kan søge ind på erhvervsuddannelserne på lige fod med alle andre – og endda med lidt ekstra erfaring i bagagen, siger han.
Flere af eleverne udtrykker over for Dagens Byggeri, at Virksomhedsskolen har betydet, at de er blevet guidet i den rigtige retning, og at det har gjort valget af fag og retning lettere, når man først har prøvet at være en del af forskellige sjak.
Nu vil Thomas Ogola og Christian Egemose forsøge at eksportere modellem til andre kommuner. De har allerede været til et par møder om projektet med Københavns Kommune.