Almene BIG-boliger
- Bygherre: Lejerbo – nu Bo-Vita
- Ingeniør: MOE
- Størrelse: 6,800 m2
- Budget: 64 millioner kroner eller cirka 10.000 kroner/m2
Bjarke Ingels Group er kendt for prestigeprojekter rundt om i verden. Det er ikke noget, man normalt forbinder med almene boligbyggerier, men i Københavns nordvestkvarter har BIG slået streger til netop sådan et projekt.
Lejerbo, i dag Bo-Vita, hyrede BIG til at tegne Dortheavej tilbage i 2013, hvor tegnestuen fik til opgave at lukke en karré, bevare et grønt gårdrum og friholde en offentlig passage gennem byggeriet. Samtidig skulle arkitekturen repræsentere Lejersbos bygherrestrategi, som blev udviklet i samarbejde med Gehl arkitekter om at ‘skabe hjem for alle’. I foråret 2018 blev holdet bag Dortheavej hædret med den eftertragtede pris ‘Lille Arne’, der uddeles af Arkitektforbundet, for at skabe rum for liv og god arkitektur på et stramt budget.
Almennyttigt byggeri er en arkitektonisk udfordring på grund af de nødvendige begrænsninger i byggebudgettet.
Stifter og partner Bjarke Ingels Bjarke Ingels Group
– Vores ambition var at lave almene boliger til almindelige mennesker tegnet af verdens førende arkitekter. Og vi er lykkedes med at skabe bæredygtige, sikre og funktionelle hjem, der er i øjenhøjde med de mennesker, der bor i dem, siger Jan Hyttel, formand for Bo-Vita.
Modulær byggeteknik
Dortheavej er formet som en buet boligslange og sat sammen af moduler, der er stablet ovenpå hinanden. Midt i byggeriet, hvor bygningen er trukket længst tilbage, er der en sydvendt plads med tre porte, der binder kvarteret sammen. Den ene port er en offentlig gang- og cykelsti, som løber gennem byggeriet og forbinder Dortheavej og Birkedommervej.
– Almennyttigt byggeri er en arkitektonisk udfordring på grund af de nødvendige begrænsninger i byggebudgettet. Med Dortheavej har vi forsøgt at mobilisere den modulære byggeteknik med ærlige materialer og skabe generøse boliger på den urbane skala såvel som den boligmæssige skala. De præfabrikerede elementer er stablet på en måde, som giver hver anden lejlighed en hel meter ekstra loftshøjde og gør, at køkken/stue områderne bliver usædvanligt rummelige. Modulerne er forskubbet omhyggeligt så stueområderne åbner op mod gårdhaven og gaden – den linære boligslange buer væk fra Dortheavej så der dannes en ny forplads foran bygningen. Hvor økonomiske begrænsninger ofte fører til begrænsede løsninger – har vi på Dortheavej skabt merværdi for de enkelte beboere og lokalområdet i sin helhed, siger Bjarke Ingels, stifter og partner i BIG, i en pressemeddelelse.
Herskabelig loftshøjde
På solsiden, der vender ud mod gaden, har facaden dybde på grund af de tilbagetrukne altaner, mens facaden mod nord er flad. De tilbagetrukne altaner skaber forskydninger i facaden og giver et helt særligt udtryk. Lange planker indrammer de store glaspartier og danner et skaktegnet mønster, og med tiden vil de varmebehandlede fyrretræsplanker blive sølvgrå.
Alle lejligheder har store gulv-til-loft vinduer ved endevæggene, hvilket forbinder beboerne med det omkringliggende miljø og giver stort lysindfald. Både inde og ude er materialerne holdt meget enkle med træ og beton i lyse farver.
Det almene boligbyggeri indeholder 66 lejligheder, hvoraf 56 er 1-plans boliger og seks er 2-plans boliger. Der er 21 forskellige lejlighedstyper på mellem 61 og 115 kvadratmeter foruden ungdomsboligen på 36 kvadratmeter. Hver bolig har varierende gulv- og rumhøjder på grund af byggeriets opbygning – i modulerne er der en lofthøjde på 2,5 meter, mens der i mellemrummene er en nærmest herskabelig loftshøjde på 3,5 meter.
Ud mod Dortheavej skaber bygningens buede form en forplads. Pladsen kan bruges til aktiviteter af offentlig eller privat karakter, samtidig med at der er plads til cykelparkering.
Facaden mod nord vender ud mod en lukket gård, som beboere fra Dortheavej og nabobygningerne frit kan benytte.