Internationalt projekt skal vise byggeristuderende vejen til grøn omstilling

Et nyt millionprojekt med Professionshøjskolen UCN i spidsen baner nu vejen for, at studerende på landets byggeri- og energiuddannelser arbejder mere målrettet med implementering af verdensmålene.
Sustainabuild - Interdisciplinary Digital Skills for Sustainable Construction bliver et hybridkursus på byggeri- og energiuddannelserne med fokus på, hvordan byggeprojekter kan bidrage til opfyldelsen af 2030-målsætningen. Foto: Gettyimages.
Sustainabuild - Interdisciplinary Digital Skills for Sustainable Construction bliver et hybridkursus på byggeri- og energiuddannelserne med fokus på, hvordan byggeprojekter kan bidrage til opfyldelsen af 2030-målsætningen. Foto: Gettyimages.

– Vi skal i endnu højere grad have verdensmålene implementeret i vores byggeprojekter, siger Anne Nørkjær Gade, leder af projektet samt lektor og ph.d. på Professionshøjskolen UCN.

Hun henviser til, at byggebranchen er ansvarlig for ca. 40 % af det globale energiforbrug og omkring 33 % af verdens drivhusgasudledning – hvorfor den grønne omstilling af byggeriet er afgørende i forhold til at nå de ambitiøse klimamål, som i Danmark handler det om en 70 % reduktion af CO2-udledningen i 2030.

– Her skal det nye projekt komme med nogle konkrete bud på, hvordan det kan lade sig gøre – også i forhold til de behov, byggebranchen har. Det kræver blandt andet, at vi klæder vores studerende endnu bedre på til den grønne omstilling, så de kan være med til at gå forrest, når de kommer ud på byggepladserne, uddyber hun.

I samarbejde med Finland, Belgien og Spanien

Projektet, hun taler om, har fået navnet Sustainabuild – Interdisciplinary Digital Skills for Sustainable Construction og skal blandt andet munde ud i et nyt hybridkursus på byggeri- og energiuddannelserne med fokus på, hvordan byggeprojekter kan bidrage til opfyldelsen af 2030-målsætningen. Desuden skal der udvikles en håndbog til praktikere og studerende med konkrete eksempler på, hvordan byggeri kan bidrage til verdensmålene.

UCN er tovholder på det tre-årige projekt, som udføres i samarbejde med uddannelsesinstitutioner i Finland, Belgien og Spanien.

– Ved at gå sammen på tværs af en række europæiske lande får vi en unik mulighed for at tage fat i den bæredygtige udvikling i et europæisk perspektiv. Det ér problemstillinger, som byggebrancherne i hele verden slås med, så det er helt afgørende, at vi kan dele vores viden og udveksling af ‘best practice’ – ikke mindst så vi får implementeringen af verdensmålene i byggeriet bredt ud til så mange lande som muligt, fortæller Anne Nørkjær Gade.

Projektet har fået en bevilling på knap 3 mio. kroner fra det europæiske uddannelsesprogram Erasmus+.

Relateret indhold