Et bedre indeklima går hånd i hånd med bæredygtige renoveringer i en række af Furesø Kommunes bygninger, som i 2019 og 2020 er blevet renoveret med fokus på energioptimering.
Derfor er det ikke blot en god nyhed for det kommunale CO2-egnskab, hvor man sparer 725 ton, men også for brugerne af bygningerne, at de 57 energiprojekter nu er ved at være afsluttet.
En del af projekterne er oven i købet afsluttet tidligere end planlagt, efter at regeringen i foråret gav kommunerne mulighed for at fremrykke projekter for at hjælpe med at holde samfundet i gang under coronakrisen. Med en investering på 84 millioner kroner får bygningerne et kvalitetsløft samtidig med, at de bliver mere bæredygtige og energieffektive.
– I Furesø arbejder vi målrettet på en grøn omstilling, hvor vi som kommune udleder markant mindre CO2 i 2030. Vi tænker gode energiløsninger ind, når vi holder kommunens bygninger ved lige, så vi får flere bæredygtige bygninger, som bruger mindre energi og som er bedre at opholde sig i, siger Lene Munch-Petersen (A) formand for Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling.
725 tons CO2 svarer til udledningen fra cirka 200 parcelhuse opvarmet med naturgas.
Projekt-svømmehal gav pote
Med sin store, sydvendte tagflade med en hældning på 30 grader er Farum Svømmehal oplagt at etablere solceller på. Et af de projekter, som Farum Kommune er nået i mål med, er netop svømmehallen. Det fortæller Gitte Elefsen, der er centerchef i Furesø Kommunes Center for Kommunale Ejendomme og Anlæg.
– Solcelleanlægget vil ved fuld kraft levere 140 kilowatt bæredygtig og CO2-venlig elektricitet – en besparelse på 25 tons om året, og derfor er svømmehallen virkelig et flagskib blandt de 57 energirenoveringsprojekter, vi har gennemført her i 2019 og 2020, fortæller hun.
I processen er også dele af klimaskærmen som tag, facade og vinduer udskiftet. De energikrævende lamper bliver udskiftet med nye, effektive LED-lamper, ligesom loftet over bassinet er blevet malet lysere for at reflektere lyset bedre. Endelig skal de to ventilationsanlæg, som sørger for udskiftning af luften og opvarmning af svømmehallen udskiftes.
Mere solcelleenergi og bedre drift
I 15 af de 57 projekter forbedres klimaskærmen – tag, facade, vinduer og døre – samtidig med, at der tænkes energi ind. For eksempel ved at skifte ældre vinduer på Børnehuset Kirke Værløse, Solvangskolen og Farum Kulturhus til nogle mere energirigtige af slagsen.
I 32 projekter er teknikken i bygningerne forbedret og opdateret, så der er mindre risiko for driftsforstyrrelser og -nedbrud. I en række daginstitutioner renoveres varmecentraler, så varmen udnyttes bedre og der opnås en bedre komfort til gavn for brugerne.
Børnehuset Åkanden får en energieffektiv varmepumpe som fuld erstatning for et gammelt gasfyr, hvilket sammen med andre energirenoveringer mindsker CO2-udledningen markant. Faktisk hele 80 procent fra 2018 til 2021, hvor der er fuld effekt af den gennemgribende energirenovering af Åkanden.
Farum Arena, Farum Kulturhus, Solvangskolen, Lille Værløse Skole, Søndersøskolen og Søndersø Børnehus er nogle af de steder, hvor brugerne får bedre lys og el-regningen bliver mindre. Her udskiftes det gamle energislugende lys med højeffektivt LED-lys.