Tredje Natur vil skabe regenerativ by

Tredje Natur vil skabe en ny bydel i Bergen, der skal være fri for emission, og hvor genbrug og bæredygtige materialer skal skabe området.
Tredje Naturs forslag indeholder 535.000 etagemeter blandede funktioner og offentlige og kulturelle bygninger. Visualiseringer: Tredje Natur.
Tredje Naturs forslag indeholder 535.000 etagemeter blandede funktioner og offentlige og kulturelle bygninger. Visualiseringer: Tredje Natur.

Logistikhavnen i Bergen, Dokken, skal udvides med et 40 hektar stort byudviklingsområde. Tredje Natur er med i et parallelopdrag, hvor de indgår i team med Entasis, Matter by Brix og Moe.

Visionen er en emissionsfri bydel, hvor naturbaseret klimasikring, deleøkonomiske fællesskaber og fornybare byggematerialer er i fokus.

Dokkens nuværende areal udvides ved at modtage overskudsmateriale fra Bergen regionens byggeprojekter.

Som en kickstarter af udvikling på Dokken foreslår Tredje Natur tre pionerprojekter:

Havkvarteret, der huser Havforskningsinstituttet, Fiskeridirektoratet og det nye Bergens Akvarium.

Dokkens udvides ved at modtage overskudsmateriale fra regionens byggeprojekter.
Dokkens udvides ved at modtage overskudsmateriale fra regionens byggeprojekter.

Sukkerhustorget, der formidler den mentale byomdannelse i Bergen centrum.

Under Broen, som giver plads til ek­sperimenter, iværksætteri og græsrødder under Puddefjordsbroen.

Transformation af eksisterende bygninger

Man gentænker de historiske norske boklynger, Klyngetun, hvor fællesskab og bæredygtige levemåder naturligt kommer i fokus. Alle byggematerialer i boklyngerne er fornybare og genanvendte, og ved at transformere eksisterende industribygninger opnår man en stor CO2-besparelse.

Det gamle Havnelageret omdannes for eksempel til det nye akvarium. Samtidig integreres de infrastrukturelle løsninger i landskabet, så bilen træder tilbage til fordel for letbane og bløde trafikanter, og de store færgers adgang til Nøstebukten fastholdes.

At skabe en regenerativ by handler for Tredje Natur om at gøre bæredygtighed til en del af alle byens sammensatte elementer – små som store. Alt fra hverdagsforbrug til byens totale økologiske fodaftryk bliver i en bæredygtig fremtid nødt til at arbejde sammen i cirkulære processer, som ikke ødelægger naturen og klimaet, mener man hos tegnestuen.

Relateret indhold