Generatorerne
- – Generatorerne er fra 2009
- – Hver generator bruger 0,25 liter diesel pr. kWh – ca. 250 liter i timen ved 100 % effekt.
- – Hver generator vejer ca. 10 tons og har en strømkapacitet svarende til forsyningen af 900 husstande eller et hospital på 5.000 kvm.
- Bidragsydere
- Nedenstående organisationer og virksomheder bidraget med den omfattende mængde af delopgaver på projektet:
- – Rambøll – Konsulentbistand om demontering og korrekt installation
- – Andersen og Heegaard – El-arbejde på generatorer
- – Evice – Udarbejdelse af dokumentation
- – Coromatic – Teknisk rådgivning og timer til blandt andet driftstest, klargørelse til geninstallation, pakning samt donation af servicemateriel
- – Cubic Group – Konsulentbistand til planlægning
- – Dansk Miljø- og Energistyring (DME) – Ombygning af eltavler til generatorer
- – J. Jensen – Demontering
- – Herfølge Kleinsmedie – Stålkonstruktion til udstødning
- – ATP Ejendomme – Koordinering og donation af de tre generatorer samt medarbejderdonationer
- – Køge Nord Rotary Club – Netværk i Danmark og intern koordinering
- – Lviv Rotary Club – Netværk i Ukraine
- Der føjes løbende bidragsydere til listen
- Rambøll Fonden, LE34, Delfi Technologies, en lang række danske Rotary-klubber og flere andre fonde har bidraget økonomisk til projektet.
Der har været krig i Ukraine i mere end ni måneder, el-infrastrukturen er kritisk skadet og frosten bider ekstra hårdt med meget lave kuldegrader. Strømgeneratorer er derfor i høj kurs, så da ATP Ejendommes medarbejdere fik ideen til at sende tre større og nu overflødige strømgeneratorer til Ukraine, blev der handlet hurtigt.
Det første møde i den hurtigt etablerede projektgruppe blev afholdt d. 24. november og få dage senere var der, med hjælp fra samarbejdspartnere og bidragsydere, lagt en plan for at få generatorerne afinstalleret og taget op af kælderen under Christiansbro i København, hvor generatorerne har fungeret som nødstrømsanlæg for Nordeas tidligere hovedkvarter.
– Da vi tog kontakt til Rambøll og flere andre bidragsydere, blev vi mødt med en overvældende velvilje og handlekraft. At denne mildest talt svære opgave nu ser ud til at lykkes er fantastisk, og jeg er meget imponeret over alle dem, der medvirker, siger senior projektchef i ATP Ejendomme, Bo Schoppe, der sammen med flere kolleger fik idéen til at sende de tre generatorer til Ukraine
Problemknusning på højt plan
Han er også medlem af Køge Nord Rotary Club, en dansk afdeling af den internationale nonprofitorganisation Rotary International, og det er blandt andet gennem kontakter i Rotary Club i ukrainske Lviv, at muligheden for at sende generatorerne til Ukraine er opstået.
Her er CEO i Lokalebasen.dk, Jakob Dalhoff, medlem. Han har indtil videre været et vigtigt mellemled og været med til at sikre, at generatorerne ender de steder i Ukraine, hvor de kan gøre mest gavn for flest ukrainere.
– Det engagement, jeg har set på dette projekt, vidner tydeligt om en vilje til at hjælpe. Det kræver problemknusning på højt plan, hvor tid også er en væsentlig faktor. For nu hvor vinteren sætter ind, har de hårdt brug for strøm i Ukraine, siger Jakob Dalhoff, som tidligere har koordineret nødhjælp fra danske aktører til Ukraine.
Hvert bidrag tæller
Siden krigen brød ud i februar, er transport til Ukraine blevet både mere kompliceret og tilsvarende omkostningstung. Derfor har det været afgørende at sikre den nødvendige fundraising og at bringe kompetencer i spil, som kan håndtere denne udfordring. Opgaven er ikke gjort mindre af, at de tre generatorer vejer næsten 30 tons tilsammen.
Coromatic, som er specialist i nødstrøm, har hjulpet med teknisk rådgivning og ombygning af generatorerne før afrejsen, samt klargjort generatorerne til installering lokalt i Ukraine.
Rambøll har bidraget med konsulentbistand på opgaven, og Rambøll Fonden har desuden ydet et større tilskud til blandt andet transporten til Ukraine og til reservedele, som kan sikre driften af generatorerne.
– Vinteren er for alvor ved at sætte ind i Ukraine, og ethvert bidrag tæller til at hjælpe de mange udsatte mennesker, der mangler lys og varme, siger Søren Staugaard Nielsen, adm. direktør for Rambøll Fonden, og fortsætter:
– Jeg tror, at det er klart for alle involverede parter, at det er en altafgørende personlig indsats, som har gjort, at generatorerne nu er på vej til at forsyne ukrainere med livsvigtig strøm.