Træbyggeri er ikke for hippier, men for de hippe

Vi kommer til at se meget mere træbyggeri i de kommende år. Det lød til at være hovedbudskabet på Build in Wood.
Vi kan komme til at se meget mere til træbyggerier som norske Mjøstårnet. Byggeriet er verdens højeste træbygning. Foto: Pressefoto.
Vi kan komme til at se meget mere til træbyggerier som norske Mjøstårnet. Byggeriet er verdens højeste træbygning. Foto: Pressefoto.

KØBENHAVN: – Jeg ved ikke om træ er løsningen, men det er nok en del af løsningen!

Sådan lød det fra Jakob Kock, udviklingschef hos Adserballe & Knudsen, på Build in Wood-konferencen torsdag. Og den lille sætning opsummerer meget fint det indtryk, man står tilbage med efter messen på Docken i København.

Nemlig at træ bliver en større del af byggeriet i Danmark i fremtiden. Allerede nu er der byggerier i gang over det ganske land, og både arkitekter og konstruktører, som Dagens Byggeri mødte på messen, var begejstrede for udsigten til at bygge mere i træ. Hvad vigtigere var – langt de fleste ville ikke tøve med at anbefale brugen af træelementer i samarbejder med kommende bygherrer.

Udviklingen peger i den retning

Samtidig er der en række andre faktorer, som er ved at sikre, at der vil være en vækst i træbyggeriet, hvad enten byggebranchen piber eller synger. Det drejer sig blandt andet om udviklingen i produktionsmetoderne.

Der er ting, man industrielt kan gøre med træ, som bare ikke er ladsiggørlige med beton. Der er også spørgsmålet om ressourcemangel. Der er ikke grus og sand tilbage i landet til at producere den fornødne mængde beton – ergo er man nødt til at finde alternativer.

Samtidig er der politikernes og ikke mindst befolkningens insisterende fokus på bæredygtighed, gør det oplagt at kigge i retning af træ. Alt dette kunne man høre mere om på messen.

Ifølge Michael Schytt Poulsen, der er associeret partner ved Vilhelm Lauritzen, er der også spørgsmålet om, hvad folk vil acceptere at bo i. Han efterspurgte blandt andet den åndbarhed, som et træhus kan levere, men som et moderne parcelhus absolut ikke excellerer i.

Træ vinder på mange punkter, og er ikke længere materialet i økohippiens bjælkehytte, men et moderne, klimavenligt alternativ, lød det.

Masser af hurdler

Dog er der ingen tvivl om, at der er en masse, der skal bedre styr på, før vi ser træ overhale beton, som det mest benyttede byggemateriale.

Rådgiveransvaret, lød det fra en gruppe af ingeniører. Så længe der kan køre en sag som MgO-pladesagen, tør byggeriets parter simpelthen ikke benytte træløsninger. Man holder sig til det, man kender, af frygt for erstatningssager.

Afskaffelse af biocider, lød det fra en herre fra Teknologisk Institut. Trykimprægneret træ med en masse kemikalier skal man alvorligt overveje brugen af til facader. Det er ikke bæredygtigt, lød det. Og samtidig er der spørgsmål i forhold til brandsikkerhed, akustik og vedligehold, som ikke er behørigt besvaret.

Hvis man er nødt til at udskifte sin facade hvert tredje år, går noget af bæredygtigheden fløjten. Træet skal fældes, udskæres og fragtes. Hvad er det bæredygtige i det, lød det retoriske spørgsmål fra en herre, som Dagens Byggeri talte med.

For de hippe

Men der er en anden grund til at brugen af træ vokser – i mangel af bedre metafor. Det er simpelthen hipt.

Man ser superrige bygherrer, som eksempelvis Kjeld Kirk Christiansen, benytte materialet, og hvad de rige gør, drømmer den almindelige dansker om at kopiere. Der er træbyggeri i gang. Det være sig i Lisbjerg ved Aarhus, det er ved Roskilde, hvor Jakob Kock bygger på vegne af BOSJ, og mange andre steder i landet.

– Jeg føler at interessen for træ er stigende, siger Christian Nørgaard, der er chefkonsulent hos Kirkbis Ejendoms Investeringsafdeling.

Og med de ord, siger Dagens Byggeri tak for nu på Build in Wood.

Relateret indhold