For første gang siden 2012 er det mere end hver femte grundskoleelev, der har valgt en erhvervsuddannelse efter 9. eller 10. klasse. Det viser nye tal fra Undervisningsministeriet.
Det er en stigning på 0,7 procentpoint siden sidste søgning, hvilket glæder undervisningsminister Merete Riisager.
– Det er positivt, at vi for tredje år i træk ser en fremgang i søgningen til erhvervsuddannelserne. Men jeg havde gerne set, at fremgangen var endnu større. Der er stadig store kommunale forskelle, så jeg vil igen opfordre kommuner til at søge inspiration hos andre kommuner, der forstår at introducere folkeskoleeleverne for erhvervsuddannelserne, siger Merete Riisager på Undervisningsministeriets hjemmeside.
Selvom tallet er streget er det dog ikke i nærheden af at nå de mål, erhvervsuddannelsesreformen satte i 2014. Her skal 25 procent af eleverne fra grundskolen vælge en erhvervsuddannelse i 2020, mens 30 procent skal have valgt en erhvervsuddannelse i 2025.
DF: Vi har vendt opfattelsen
Hos Dansk Folkeparti er der også tilfredshed at spore. Her har man langt hen ad vejen gjort, hvad man kunne for at ændre befolkningens syn på erhvervsskolerne, siger Jens Henrik Thulesen Dahl, der er uddannelses- og forskningsordfører.
– Det er glædeligt, at der er en fremgang i tallene, selvom fremgangen ikke er helt så stor som håbet. Men det går den rigtige vej, og jeg er tilfreds med, at vi har fået italesat, at der også er prestige i at tage en erhvervsuddannelse, siger han.
Der er dog stadig stor forskel fra kommune til kommune. I alt ligger blot en tredjedel over målsætningen på de 25 procent, mens der i Gentofte og Rudersdal Kommune blot er 3,9 og 4,5 procent, der søger ind på en ungdomsuddannelse.
– I og med at vi ikke har nået målene, har vi ikke været gode nok, og det må vi være ærlige at sige. Men det er heller ikke så mærkeligt, at det tager tid at vende den generelle opfattelse i samfundet om, at man skal tage en studentereksamen, siger Jens Henrik Thulesen Dahl
Nye adgangskrav skal hjælpe
Fra sommer kommer der nye adgangskrav på gymnasierne. Hvis man kommer fra direkte fra 9. klasse skal man for eksempel have et karaktergennemsnit på 5,0 for at komme ind.
– Det kan være, at de skærpede krav til gymnasierne kan hjælpe med at nå eller komme tættere på målet. Jeg tror i hvert fald på, at de nye krav kommer til at få en positiv effekt på søgetallet, siger Jens Henrik Thulesen Dahl.
Hver tredje elev, der søger en erhvervsuddannelse, vælger i dag eux-uddannelsen, hvor man både får et svendebrev og en studentereksamen.