Kinesiske vindmølleparker bygges med dansk rådgivning

Rambøll har hjulpet med rådgivning af verdens største fundament til kæmpe kinesiske vindmølleparker fremstillet på rekordtid.
Monopælene ved Guangdong i Kina er ikke blot verdens største, de har hver en vægt på 1.600 ton sammenlignet med den hidtidige rekord på godt 1.300 ton. Foto: Rambøll.
Monopælene ved Guangdong i Kina er ikke blot verdens største, de har hver en vægt på 1.600 ton sammenlignet med den hidtidige rekord på godt 1.300 ton. Foto: Rambøll.

De to første af i alt 500 offshore vindmøllefundamenter i den kinesiske Guangdong-provins er blevet designet og fremstillet dobbelt så hurtigt som normalt. Den kinesiske projektudvikler SPIC Guangdong Offshore Wind Power Ltd. har sikret tilladelser til at installere 3.2 GW offshore vindenergi i provinsen, som er nok til at forsyne hele Danmark med strøm. Rambøll har hjulpet med design af de første to møllefundamenter i, hvad der ligner et stort gennembrud for havvind i Guangdong-provinsen.

Kina har besluttet at sætte turbo på udbygningen af havvind. Alene i Guangdong-provinsen er der ambitiøse planer om at installere 15 til 20 GW. Til sammenligning har hele Europa i øjeblikket installeret under 20 GW.

Monopælene ved Guangdong er ikke blot verdens største, de har hver en vægt på 1.600 ton sammenlignet med den hidtidige rekord på godt 1.300 ton. De står også på den hidtil største vanddybde, man har set i Kina, nemlig 37 meter.

Parkerne skal opstilles ud for de hurtigt voksende kinesiske millionbyer Shenzhen og Jieyang.

Kina vil mindske luftforurening

– Guangdong-provinsen har den højeste BNP i Kinas fastland og er et af Kinas mest velhavende og befolkningsrige provinser, siger Zhang Yi, Chief Engineer hos den kinesiske projektudvikler SPIC Guangdong Electric Power Co., Ltd. – Vi ser en stigende efterspørgsel på energi i provinsen samt et krav om at reducere luftforurening i byerne. Befolkningens efterspørgsel på ren energi kan vi imødekomme med vindenergi, som nu kan konkurrere prismæssigt med kul og andre fossile brændsler. Dette understreger behovet for en vindmøllepark og vi arbejder hårdt for at etablere vindmøllerne hurtigst muligt, siger Zhang Yi.

Kinesiske SPIC’s efterspørgsel på høj kvalitet og hastighed var udslagsgivende for, at Rambøll blev valgt som Lead Designer på projektet.

– Rambøll har færdiggjort designet af de to monopæle på rekordtid, således at design og fabrikation har taget mindre end fem måneder, hvilket er to til tre gange hurtigere end normalt. Vores omfattende erfaring med design af havvindmølleparker i Europa samt vores in-house design program gjorde den hurtige færdiggørelse af designet mulig, fortæller Søren Juel Petersen, Global Market Director i Rambøll.

Rambøll bag 60 procent

Rambøll har arbejdet med havvind i Kina siden 2004 og blev i 2015, som første ikke-kinesiske rådgiver, hyret til at designe en af landets største havvindparker SPIC Binhai North H1 i Jiangsu-provinsen nord for Shanghai. Siden er der kommet fire andre designordrer i Kina, ikke mindst som følge af, at Rambøll står bag 60 procent af verdens havmøllefundamenter, og at man med sit in-house-software program Rosap, Ramboll Offshore Structural Analysis Package, kan lave en mere præcis beregning af de materialer, der er brug for i konstruktionen. Den superpræcise beregning kan for eksempel typisk kappe op til 20 procent af ståludgifterne.

Rambøll har rådgivet vedrørende geotekniske, og metocean undersøgelser i forbindelse med projektet og har blandt andet brugt Rosap til at beregne, hvordan vindmøllerne, jordskælv, bølger, strøm og tidevand influerer på konstruktionerne ? både på kort og på langt sigt – samt hvordan møllerne vil reagere på tyfoner. Der var hele 18 tyfoner i området i 2018-tyfonsæsonen.

Relateret indhold