Hvad har for dig og din organisation/virksomhed kendetegnet 2018?
Det forgangne år understregede, at vi ser et byggeri i forandring. Vores projekter bliver stadig mere komplicerede i forhold til teknologier og indhold, hvilket stiller nye krav til både processer og tekniske kompetencer. Desuden bygger vi stadig tættere i vores samfund og vores omgivelser er kommet tættere på vores arbejde på godt og ondt. En række projekter i 2018 demonstrerede, at byggeriet i stigende grad skal kunne håndtere sin rolle som samfundsaktør og være i stand til at håndtere mange interessenter inklusiv fx de politiske kræfter og beslutningstagere for at kunne holde projekterne på sporet. For de professionelle bygherrer er løbende kompetenceudvikling et must for at matche udfordringerne.
2018 vil også blive husket for en særlig varm sommer og for at klimaforandringerne er ved at tage fat også i vores del af verden. Jeg tror, vi vil se tilbage på dette år som et vendepunkt for vores branche. Jeg håber at jeg i nær fremtid vil kunne sige, at 2018 blev år nul i forhold til at byggeriet for alvor meldte sig på banen i klimakampen. Jeg tror det blev klart for mange, at også byggeriet skal yde mere ift. bæredygtighed, og at vi dermed tager vores ansvar i forhold at mindske CO2-udledningen. Her tænker jeg bl.a. øget fokus på cirkulært byggeri, genanvendelse og nye teknologiske måder til at optimere og effektivisere energiforbruget, herunder med særlig fokus på driften af de eksisterende bygninger.
Har enkeltstående begivenheder haft særlig betydning?
2018 skal særligt huskes for, at vi efter 25 år fik indført et nyt og tidssvarende regelsæt for samarbejdet i byggeriet. Da det nye aftalesystem, AB18, blev offentliggjort i forsommeren skabte vi også bedre incitament i branchen til at lande projekterne på aftalt tid, pris og kvalitet. Og dermed mulighed for en højere grad af forudsigelighed i processerne, når man som bygherre investerer i at implementere de nye regler i projekterne.
Sammen med nye ydelsesbeskrivelser, gentænkning af de traditionelle udbuds- og samarbejdsformer og indførelsen af et nyt bygningsreglement med certificeret byggesagsbehandling er der udsigt til en frisk start – med mere smidige processer og højere kvalitet i projekterne til gavn for vores fælles omdømme. Men det bliver en krævende omstilling for alle.
Hvilke forventninger har du til 2019?
Vi skal først og fremmest sikre, at vi høster gevinsterne ved at vi som branche har fået bedre rammevilkår til at løse vores opgaver. Vi sætter derfor alle sejl til i forhold til at opkvalificere medlemmer og branchen, så vi i fællesskab kan høste gevinsterne fra et bedre samarbejde.
2019 vil blive året, hvor bæredygtige byggematerialer i højere grad vinder indpas. Vi håber fx, at der introduceres en frivillig bæredygtighedsklasse i bygningsreglementet.
Med DGNB har de mest ambitiøse af vores medlemmer vist vejen ved at sætte bæredygtighed på formel. Nu er tiden kommet til, at bæredygtighed skal præge udviklingen i bredere forstand, så endnu flere bygherrer kan være med til at drive en fælles dagsorden om bæredygtighed i byggeriet.