Den danske arkitektvirksomhed, C.F. Møller Architects, kan godt begynde at finde sig til rette i Hamborg.
Tidligere på året vandt arkitekterne en international konkurrence med et bæredygtigt byggeri, der bliver en del af byens nye område HafenCity i Hamborg, som sætter nye standarder for fremtidens europæiske by ved vandet.
Læs mere: C.F. Møller vinder plads i et af Europas største byudviklingsprojekter
Nu er virksomheden blevet offentliggjort som vinder af en konkurrence om de offentlige udendørsarealer omkring den nye station for fjerntog i Hamburg-Altona. En konkurrence, der følger en tidligere konkurrence om at designe selve togstationen, hvor C.F. Møller også løb med sejren.
Julian Weyer, partner og arkitekt hos C.F. Møller Architects, fortæller, at det med den seneste sejr opnås en perfekt sammenhæng mellem bygninger og landskab:
– Vi er meget glade for denne sejr, da integreret design, hvor vi ser landskab og bygninger som en samlet helhed, er en så stor del af vores DNA, siger han.
Hoteltårn, kontortårn, detailhandel og gastronomi
Julian Weyer fortæller, at udendørsarealerne og forpladserne ved den nye togstation er en vigtig del af kvalitetsstrategien for kvarterets store omdannelse, og at de giver mulighed for at genforbinde og styrke by- og grønområder, der tidligere var adskilt af infrastruktur.
– De urbane områder er en direkte forlængelse af stationens indre passager og skaber synlige adressepunkter for de store nye faciliteter, der udgør stationskomplekset: Et hoteltårn, kontortårn, detailhandel og gastronomi. Samtidig bliver forpladsen et omdrejningspunkt i den bredere områdefornyelse, der omfatter en koncertsal, et sportsstadion, kreative arbejdspladser og boliger, siger han.
Menneskestrømme og årstidens farver
De danske arkitekters design er primært formet af strømmene i og omkring stationen kombineret med bæredygtighedselementer som for eksempel en styrket lokal biodiversitet, integreret regnvandshåndtering på og under belægningerne og prioritering af cyklister og fodgængere.
– Tætte og varierede træbeplantninger, der skifter med årstiderne, strukturerer de enkle og sammenhængende ‘gulve’ på pladsen og indeholder lommer til ophold, spisning og lokale begivenheder som for eksempel markeder og koncerter, siger Julian Weyer og tilføjer, at pladsens topografi er gjort til en fordel, idet den kombinerer fuld tilgængelighed med siddekanter og diskret zoneinddeling.
Det helt rigtige svar
Bygherreteamet består af Procom og Haspa PeB samt Deutsche Bahn og Hamborgs by:
– Designet har fundet det helt rigtige svar på de mangeartede omgivelser i Diebsteich. Balancegangen mellem rekreativt rum og transitrum er løst på glimrende vis: mange træer, mange bænke og stor bevægelsesfrihed for folk. Det er en god ide at bringe liv og farver ind i bybilledet gennem forskellige træarter, siger Franz-Josef Höing, chefbygningsdirektør i Hamborgs by.