Kompleks glasfacade til nyt pandahus

Skandinaviska Glassystem leverer i samarbejde med SnoerAlu en ny glasfacade til Københavns Zoo.
Pandahuset er tegnet af BIG og forventer at åbne forud for påskeferien 2019. Visualisering: BIG.
Pandahuset er tegnet af BIG og forventer at åbne forud for påskeferien 2019. Visualisering: BIG.

Om projektet

  • De anvendte laminerede glas er opbygget af 2 x 6 mm eller 2 x 8 mm glas, afhængig af den vurderede, aktuelle ‘panda-last’.
  • De både krumme og buede glaspartier i panda-anlægget består af mellem 70-80 enkeltruder, hvoraf kun fire er ens.

Til påske flytter to kinesiske pandaer ind i København Zoo. Derfor er der i øjeblikket godt gang i byggeriet af det 150 millioner kroner dyre Pandahuset, som Zoo forventer bliver havens nye store trækplaster.

Huset er tegnet af BIG og finansieret gennem bidrag fra en lang række fonde og private virksomheder. Anlægget opføres hvor det oprindelige elefanthus lå, og er udformet som et yin og yan-tegn med både krumme og bugtede glasfacader.

Se Dagens Byggeris reportage fra starten af juli om byggeriet af pandahuset.

Facaden leveres af svenske Skandinaviska Glassystem AB (SGS), hvis danske afdeling har været i tæt dialog med arkitekterne fra BIG gennem hele processen. Fokus har været at give publikum den ultimative oplevelse af pandaernes liv i anlægget – en målsætning, der har været afgørende for flere valg i processen. F.eks. har man i samråd med arkitekter og ingeniører fravalgt at bruge hærdet glas, som muligvis ville give en flimrende synsoplevelse i de krumme flader. Man har valgt at opbygge anlæggets sikkerhedsglas som termoruder med lamineret floatglas.

Det svenske system, som tidligere er anvendt på flere markante byggerier, som f.eks. Industriens Hus på Rådhuspladsen i København, gør det muligt at fastholde de monterede glas uden synlige rammer, samlet med en smal synlig fuge.

Da der ikke findes faste standarder for hvilken belastning en panda udsætter bygningselementer for, har det været nødvendigt for projektets rådgivere at beregne særlige kriterier, som nu lidt uofficielt har fået navnet ‘panda-last’.

Systemløsning til komplekst byggeri

Som en del af den samlede glasløsning, leverer og monterer Snoer Alu ti glasdøre og to glas-foldedøre, som produceres på Snoers eget alu-værksted i Tåstrup.

Glasløsningen opbygges grundlæggende af profiler og komponenter fra Schüco, men som følge af særlige krav i Panda-husprojektet har Snoer Alu måttet fravige Schücos systemløsning og montere specielle, ovale låsecylindre fra en anden leverandør. Dørene som bl.a. skal fungere som flugtveje og nødudgange, monteres med to-lags pandasikre termoruder og er nok de eneste komponenter i de markante facader, som ikke er både krumme og helt unikke.

– Systemrådgivning har for vores vedkommende spillet en væsentlig rolle i processen. Pandahuset er et godt eksempel på, at man gennem faglig dialog og systemrådgivning ofte kan tænke standardsystemer ind i selv de mest komplekse løsninger, fortæller Torben Snoer, Snoer Alu.

Relateret indhold