Sådan finder du leasingaftalen, der passer til din virksomhed

De danske virksomheder stod for i alt 76 procent af alle leasingaftaler i 2015. Men hvorfor er det så attraktivt at lease fremfor at købe? Og hvilken leasingtype passer bedst til netop din virksomhed?
Leasing er populært blandt danske virksomheder, men hvilken løsning passer bedst til ens behov? Foto: Colourbox.
Leasing er populært blandt danske virksomheder, men hvilken løsning passer bedst til ens behov? Foto: Colourbox.

Operationel eller finansiel leasing

  • Operationel leasing
  • Kort fortalt: Du lejer bilen og afleverer den tilbage efter endt leasingperiode. Service og reparationer er med i aftalen.
  • Fordele:
  • – Budgetsikkerhed i form af fast månedlig ydelse. Du skal derfor ikke tænke på værkstedsregninger og andre uforudsete udgifter.
  • – Du skal ikke bekymre dig om brugtvognsværdien eller om at sælge bilen igen. Du afleverer den blot tilbage til forhandleren.
  • – Oftest velegnet til personbiler og importbiler.
  • Finansiel leasing
  • Kort fortalt: Du får finansieret din bil og har samtidig brugsretten til bilen. Du er forpligtet til at anvise en køber – eller kan selv købe bilen – efter endt leasingperiode.
  • Fordele:
  • – Forhandleren bevarer ejerskabet af bilen i hele kontraktperioden. Det forbedrer likviditeten.
  • – Bilen er et finansielt aktiv i balancen og leasingforpligtigelsen et passiv. Leasingomkostningerne er fuldt fradragsberettigede.
  • – Oftest velegnet til varebiler og lastbiler.

Erhvervsleasing er en populær løsning, hvor du får en bil at køre i uden at have likviditet bundet i den. Det økonomiske råderum styrker din virksomheds konkurrenceevne og giver samtidig bedre overblik over det månedlige budget.

– Vi oplever, at leasing tjener mange forskellige formål for vores erhvervskunder. Generelt set kan det siges, at aftalen skal fungere som en økonomisk og driftsmæssig sikkerhed, der holder omkostningerne på et konstant niveau, forklarer Christian Lind, afdelingsleder hos Ejner Hessel, Danmarks største bilforhandler.

– Vælger man f.eks. en leasingaftale, hvor service og reparationer er inkluderet, så har man fuldstændig overblik over bilparkens driftsøkonomi, og man behøver ikke bekymre sig om uventede regninger, tilføjer han.

Uanset om man har en enkeltmandsvirksomhed, der har brug for en enkelt bil, en mellemstor håndværkervirksomhed, der har brug for 25 varebiler eller en stor virksomhed med behov for flere hundrede biler, kan erhvervsleasing meget vel være værd at overveje.

– Hvis man står i en situation, hvor usikkerheden er stor, fx fordi ordrerne endnu ikke er kommet ind, kommer korttidsleasing for alvor til sin ret, fordi man ikke er tvunget til at købe en ny bil for at kunne komme behovet i møde. Fleksibilitet er vigtig, og det er her, vi kan hjælpe vores kunder. Og er man i tvivl, anbefaler vi, at man søger rådgivning hos den lokale bilforhandler, der sandsynligvis har sammensat en lignende erhvervsløsning før, tilføjer Christian Lind, der herunder giver flere gode råd til de virksomheder, der overvejer leasing.

Overvejer din virksomhed leasing?

Hvis ja, så skal du overveje, hvor længe du ønsker at være økonomisk bundet af aftalen, hvor mange kilometer den enkelte bil skal køre, og om du vil have mulighed for at købe bilen, når aftalen udløber.

Og så skal du regne på, om det kan betale sig for virksomheden at lease fremfor at købe.

Læs det med småt

Der er stor forskel på de leasingaftaler, som forhandlerne og leasingselskaberne tilbyder. Det kan koste virksomheden mange penge ikke at læse det med småt og regne det hele igennem, inden aftalen indgås. Udover den månedlige ydelse skal man være opmærksom på engangsydelse, depositum, beskatningsgrundlag, leveringsomkostninger samt hvorvidt, der er service, vedligeholdelse, dæk og grøn afgift med i prisen. Læg også mærke til hvor mange kilometer, der er inkluderet og hvad hver “overkørt kilometer” koster. Endelig er der stor forskel på hvor meget udstyr, der følger med bilen. Vær sikker på, at du er klar over, hvad der forventes, når leasingperioden er slut. Kig kontrakten godt igennem – skal bilen fx omlakeres eller skal kabinen rengøres, inden du afleverer bilen tilbage?

Hvad skyldes populariteten?

Erhvervsleasings popularitet skyldes især, at virksomhedens likviditet belastes mindre, og at der er et langt mindre behov for finansieringskapital end ved køb. Dernæst kan der være en række andre fordele, som fx stordriftsfordele på indkøbspriser, forholdsmæssig afgift og brændstofrabatter.

Leasingtyper

Der findes som udgangspunkt to leasingtyper – finansiel og operationel leasing. Det angives sjældent i aftalen hvilken leasingtype, der er tale om, så det er vigtigt at være opmærksom på aftalevilkårene. Endelig er der splitleasing, der gør det muligt at bruge bilen både privat og til erhverv. Forskellen på de primære leasingtyper er gengivet i faktaboksen til denne artikel.

Serviceprodukter

Det er en god idé at kigge på de serviceprodukter, som de enkelte leasingudbydere og – forhandlere tilbyder – og ikke mindst på prisen på hver af de enkelte ydelser. Bemærk især brændstofaftale, dækaftale, bilforsikring, vejhjælp, erstatningsbil og glasaftale.

Udstyrsjunglen

Bilens udstyr kan have afgørende betydning i hverdagen – både komfort-, sikkerheds- og miljømæssigt samt økonomisk. Læg især mærke til hvidpladebiler på firmabilsmarkedet, hvor der findes deciderede “business”-versioner, som giver dig væsentligt mere udstyr for pengene.

Relateret indhold