Rambøll skal undersøge forbindelser over Vejle Fjord

Vejdirektoratet har udpeget Rambøll til at undersøge mulige linjeføringer af den kommende højhastighedsforbindelse på tværs af Vejle Fjord.
Rambøll skal undersøge, hvilken linjeføring, der skal etableres over - eller evt. under - Vejle Fjord. Illustration: Rambøll.dk.
Rambøll skal undersøge, hvilken linjeføring, der skal etableres over - eller evt. under - Vejle Fjord. Illustration: Rambøll.dk.

Timemodellen

  • Timemodellen betyder, at danskerne fremover kan nøjes med blot en times rejsetid mellem Esbjerg-Odense, Aalborg-Aarhus, Aarhus-Odense og Odense-København.

Rambøll skal stå for de tekniske undersøgelser og landskabelige vurderinger for en tunnelløsning samt tre broalternativer, der skal føre en kommende højhastighedsforbindelse over Vejle Fjord. Rambøll skal blandt andet forestå en konsekvensvurdering for bl.a. natur- og miljøforhold, arealindgreb, landskab og støj. Derudover består Rambølls opgave også i at vurdere og beskrive anlægsarbejder i udførelsesperioden samt udarbejde anlægsoverslag for de enkelte forslag.

Forbindelsen over Vejle Fjord er en hjørnesten i TogfondenDK, som indebærer, at størstedelen af jernbanen elektrificeres, og Timemodellen indføres. Den kommende bane på tværs af Vejle Fjord vil reducere rejsetiden for tog med 8-9 minutter og skal etableres som en højhastighedsbane til 250 km/t.

Færdig i 2016

Vejdirektoratet indstillede i oktober 2014 Rambøll til at udføre skitseprojektering i forbindelse med VVM af en ny jernbanebro over Vejle Fjord. På baggrund af indkomne høringssvar om en tunnelløsning i VVM-projektets første offentlige høring valgte Vejdirektoratet i maj 2015 også at udbyde opgaven med skitseprojektering af et tunnelalternativ.

VVM-undersøgelsen af både bro- og tunnelløsningerne forventes færdig i anden halvdel af 2016, hvor der vil blive offentliggjort en VVM-redegørelse med en efterfølgende offentlig høring og borgermøde.

I forbindelse med TogfondenDK er Rambøll desuden rådgiver på en række andre projekter, heriblandt hastighedsopgradering af jernbanestrækningen Aarhus-Hobro.

Relateret indhold