Nu skal Frihedsmuseet genopføres

Den samlede økonomiske ramme for genopførelse af Frihedsmuseet er på næsten 94 millioner kroner.
Det oprindelige Frihedsmuseum fra 1957 brændte ned i april 2013, men nu skal et nyt opføres. Foto: Colourbox.
Det oprindelige Frihedsmuseum fra 1957 brændte ned i april 2013, men nu skal et nyt opføres. Foto: Colourbox.

Det lykkedes at redde samlingerne, da Frihedsmuseet for Danmarks Frihedskamp 1940-1945 brændte i april sidste år, men selve bygningen stod ikke til at redde.

Nu har kulturminister Marianne Jelved (RV) bedt Folketingets Finansudvalg om tilladelse til at færdigprojektere og opføre et nyt Frihedsmuseum i Churchillparken i København indenfor en statslig økonomisk ramme på 63,7 millioner kroner.

Museet rummede oprindeligt cirka 750 kvadratmeter blandet udstillings- og administrationsareal samt cirka 250 kvadratmeter gårdareal, der anvendtes i udstillingsøjemed.

Derudover var der kælderareal i to etager på samlet cirka 560 kvadratmeter, hvoraf cirka 350 kvadratmeter i lavere kælder ikke blev berørt af branden og er bevaret.

Ambition

Det nye museum foreslås at blive cirka 1.000 kvadratmeter og skal opføres i det samme område i Churchillparken:

– Det er en ambition, at det nye museum vil fremstå som et museum i høj bygningsmæssig kvalitet med respekt for de bevaringsværdige omgivelser, og at museets formidlingsstandard er på højeste niveau. I efteråret 2014 gennemføres en prækvalifikationsrunde, hvor der udvælges fem konkurrenceteams til en projektkonkurrence. Vinderforslaget udpeges medio 2015, hvorefter projekteringen igangsættes. Frihedsmuseet forventes at åbne i slutningen af 2018, oplyser Marianne Jelved.

Ikke OPP

Projektet vurderes ikke egnet til en OPP-løsning, og derfor opføres Frihedsmuseet som statsbyggeri med Kulturministeriet som bygherre. Det nye museum bliver mere energieffektivt og bæredygtigt.

Foruden godt og vel 63 millioner kroner fra staten, har museet modtaget 10 millioner kroner fra Augustinus Fonden og op til 20 millioner kroner fra A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

Den samlede økonomiske ramme for genopførelse af Frihedsmuseet er således op til 93,7 millioner kroner inklusive udgifter til indretning af udstilling.

Relateret indhold