Lækre lejligheder på loftet

DEAS har stået for at omdanne et gammel tørreloft på trianglen til seks nye penthouselejligheder.
PKA's udlejningsejendom på Trianglen i København har fået nyt tag og seks nye lejeboliger. Foto: DEAS.
PKA's udlejningsejendom på Trianglen i København har fået nyt tag og seks nye lejeboliger. Foto: DEAS.

En 125 år gammel ejendom på hjørnet af Trianglen på Østerbro har fået seks nye lejligheder på det tidligere tørreloft, som i dag kan tage imod de nye lejere.

I 2013 stod ejeren, PKA, over for at skulle renovere ejendommens tag og valgte at benytte muligheden til at inddrage tørreloftet på femte sal til en ekstra etage med boliger. Boligerne blev udlejet på første fremvisning i juni, mens kun de rå mure var på plads.

– Det er naturligvis langt mere komplekst at opføre nye boliger oven på en eksisterende ejendom midt i det mest centrale af København end at bygge på en bar mark. Men den store efterspørgsel i markedet efter moderne lejligheder, der ligger centralt, gør alligevel dette til et fornuftigt projekt med et godt afkast, siger Nikolaj Stampe, ejendomschef hos PKA.

Moderne og historisk

De ældre ejendomme i de større danske byer har ofte et uudnyttet tørreloft under et renoveringstrængende tag. Og de har typisk gode centrale beliggenheder og et historisk præg, der efterspørges af lejerne, og som de nyopførte ejendomme ikke kan matche.

– PKA’s projekt er et godt eksempel på, at man ved at tænke sin renovering ind i en større sammenhæng kan give lejerne lige, hvad de søger – nemlig moderne lejligheder i en historisk ejendom på en attraktiv beliggenhed. Men det kræver, at man som investor accepterer, at der uundgåeligt vil være uforudsete udfordringer undervejs, for at bygge oven på en eksisterende ejendom er en kompleks opgave, siger Claus Asger Olsen, afdelingsdirektør i DEAS, der har stået for projektudvikling og -styring, byggeteknisk rådgivning, huslejefastsættelse samt markedsføring og udlejning af de nye lejeboliger.

Stort potentiale

Københavns Kommune har ingen opgørelse over, hvor mange boliger i tagetager, der er blevet givet byggetilladelse til. Men en undersøgelse fra DTU Byg fra 2013 har vist, at der i København alene vil kunne udvikles boliger til 22.000 beboere, hvis hele potentialet for tagboliger i de ældre københavnske ejendomme udnyttes.

– Tagboliger har indtil nu primært været et projekt, som andelsbolig- og ejerforeningerne har kastet sig over. Men nu begynder vi så småt at mærke en interesse blandt ejendomsinvestorerne også, siger Claus Asger Olsen.

Relateret indhold