I disse år stiger kravene til dokumentation af bygningers CO2-aftryk og særligt fra nytår, der nye lovkrav træder i kraft, får EPD’er (Environmental Product Declarations) en central rolle:
– Hvis vi skal have sænket byggebranchens klimabelastning, så er adgangen til harmoniseret tredjepartsverificeret data om produkterne helt afgørende. Ellers bliver det svært at lave retvisende klimaberegninger, siger Martha K. Sørensen, der er sekretariatsleder for EPD Danmark, som siden 2014 har været forankret hos Teknologisk Institut.
Behovet for valide data har nu fået EPD Danmark til at gå sammen med sine søsterorganisationer i Norge og Sverige om en aftale, hvor alle parter anerkende hinandens vurderinger, beslutninger eller resultater for eksempel certificeringer eller testresultater.
– For rådgivere, entreprenører og andre, der skal beregne bygningers klimapåvirkning, bliver det meget nemmere at tilgå data om de byggevarer, de bruger i deres byggeprojekt. Producenter, der har fået udgivet en EPD via en af de tre operatører, kan nu få den udgivet hos de øvrige to operatører, uden den skal verificeres igen. For producenterne, som ejer EPD’erne, giver det en helt anden synlighed af produkterne og adgang til et langt større marked, forklarer Martha K. Sørensen.
Et stærkt signal
Hun mener, at aftalen sender et stærkt signal til og fra den nordiske byggebranche om, at den står sammen om ønsket om at accelerere den grønne omstilling. Og det er et synspunkt, Håkon Hauan fra EPD Norge deler:
– Vi regner med, at Finland tilslutter sig aftalen i år. Videre ser vi allerede nu en masse muligheder for både videndeling og konkret samarbejde om digitalisering, værktøjer, udvikling af produktkategorier og i hele taget udvikling af området sammen, siger han og bakkes op af Sebastiaan Stiller fra EPD international AB, som er den svenske EPD-programoperatør:
– Vi ved, at EPD’er får en tiltagende stor rolle, når lande i stigende grad stiller lovkrav til bygningers samlede konsekvenser for klimaet, blandt andet i form af livscyklusvurderinger.
Kan lære meget af hinanden
Hvis det står til Martha K. Sørensen, skal aftalen dog ikke kun begrænser sig ikke til de nordiske lande.
For byggematerialer produceres og handles globalt på tværs af grænser, og hun vil derfor gerne sende en opfordring til at arbejde intensivt med harmonisering af EPD’er på tværs af alle medlemslandene i ECO Platform:
– Vores samarbejde gennem ECO Platform, som er den internationale medlemsorganisation for EPD-programoperatører, har allerede vist, at vi kan lære meget af hinanden, og det håber vi, at denne aftale kan sætte ekstra skub i. Som en del af aftalen nedsættes et panel bestående af repræsentanter fra de tre lande. Panelet skal løbende drøfte den konkrete praksis for udvikling af EPD’er på tværs af landene, siger hun.
I takt med harmoniseringen af miljødata arbejdes der også i ECO Platform på en database, der samler alle EPD’er på globalt plan. Denne hedder ECO Portal.