Nye pumper sparer Hvidovre Hospital for millioner af kroner

Nye varme- og kølepumper giver Hvidovre Hospital en besparelse på én mio. kr. årligt. Regionsformand vil se på, om projektet kan gentages på andre af regionens hospitaler og store bygninger.
Foto af to mænd i et teknikrum. Til venstre sidder en mand på hug i en gul jakke. Til højre står en mand i sort t-shirt
Det var reparatør Jens Brian Nielsen (th.) fra Region Hovedstadens Center for Ejendomme, der først fik ideen til at udskifte de gamle pumper på Hvidovre Hospital. Det sparer nu regionen for en mio. kr. årligt. Foto: Iron Pump

De pumper, der tidligere opvarmede og nedkølede bygningerne på Hvidovre Hospital, havde mellem 20 og 50 år på bagen. Nu er de blevet udskiftet med nye, moderne varme- og kølepumper. De er både mere energieffektive og bedre for miljøet.

Og så sparer de hospitalet for op mod én mio. kr. om året på elregningen. Dermed vil investeringen i de nye pumper have betalt sig selv ind på bare 7 år.

Læs også

Energistyrelsen står klar med millioner til varmepumper. Men danskerne mangler viden

Det var reparatør Jens Brian Nielsen fra Region Hovedstadens Center for Ejendomme, der først fik idéen til, at man kunne udskifte de gamle pumper, og dermed spare energi.

Med hjælp fra rådgivere i regionen og fra eksterne virksomheder, blev det tydeligt, at projektet havde et stort potentiale:  

– Overdimensionerede pumpeløsninger til varme og køling i store, offentlige bygninger har tidligere været en ret almindelig løsning. Men nye tilpassede løsninger giver en langt mere effektiv udnyttelse, og derfor var det bare med at komme i gang med at se på mulighederne for at lave en udskiftning, siger Jens Brian Nielsen.

Langt mere driftssikre

Den energibesparende løsning på Hvidovre Hospital omfatter i alt otte nye pumper, herunder hovedkølepumper, pumper til fjernvarmeanlæg og køletårnspumper. De nye pumper bruger ikke bare mindre strøm end de gamle pumper. De er også langt mere driftssikre.

Den tekniske opgradering omfatter også et forbedret hydraulisk løbehjul og indløbsdesign, der samlet sikrer høj virkningsgrad og stabil drift.

Læs også

Renoveringsprojekt opnår DGNB Platin med CO2-påvirkning på 5,4

Udskiftningen falder godt i tråd med de danske regioners målsætning om at reducere klimaaftrykket fra el, varme og transport med 75 % inden 2030. Siden 2018 er aftrykket foreløbigt reduceret med 45 %. Regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Lars Gaardhøj, siger:

– Vi har over to millioner kvadratmeter bygninger i Region Hovedstaden og mange hospitaler med kæmpestort forbrug af elektricitet f.eks. til varme og medicinsk udstyr. Så selv forholdsvis enkle løsninger som nye, energivenlige pumper sætter et stort positivt aftryk i vores klimaregnskab. Alene de nye pumper på Hvidovre sparer, hvad der svarer til 180 husstandes elforbrug om året.

En god investering

Regionsrådsformanden ser et stort potentiale i også at udskifte pumperne på regionens øvrige hospitaler:

– Som vi kan se på Hvidovre Hospital, så er det en god investering både økonomisk og i forhold til klimaet. Samme erfaringer har vi fra et lignende projekt på Rigshospitalet, så vi skal helt sikkert kigge på, om det giver mening at skifte endnu flere varme- og kølepumper på hospitaler og andre store bygninger i regionen.

Læs også

Hofor fortsætter klimainvesteringer i milliardklassen

Hospitalerne i Danmark står samlet set for ca. 5 % af Danmarks forbrugsrelaterede klimaaftryk. I Region Hovedstaden har hospitalerne alene en samlet udledning på 1,1 mio. tons CO2 årligt – hvilket svarer til en mindre dansk provinsby.

Reparatør Jens Brian Nielsen glæder sig derfor over, at hans gode idé så hurtigt kunne blive til virkelighed.

Læs også

Når energisparemål 7 år før tid: Kommune øger kravet til eget energiforbrug

– Det har været en sand fornøjelse at se, hvor kort vej der egentlig kan være fra tanke til handling – og med rammerne, som de ser ud i regionen i dag, har vi fået gode muligheder for at sætte gang i energi-projekter, som kan nedbringe CO2-aftrykket.

Pumpeprojektet er blevet til i et samarbejde mellem Iron Pump, Lindgreens, Copenhagen Engineering, Trium/B. Christiansens Maskinfabrik og Region Hovedstadens Center for Ejendomme.

Relateret indhold