Living Places rykker over Nordsøen – bliver del af stort byudviklingsprojekt

Ud af de 1.000 boliger, der skal opføres i byudviklingsprojektet Riverside Sunderland, bliver 50 opført efter principperne i danske Living Places.
Ens tor flok mennesker står bag en model af en by
Det er her i byudviklingsprojektet Riverside Sunderland, de 50 danske Living Places-boliger skal opføres. Med lyseblå skjorte under jakken ses Vice President for Storbritannien og Irland i Velux, Alex O’dell. Ved siden af i mønstret skjorte står Insi Khushnood fra igloo Regeneration. Med skiltet borgmester Michael Mordey. Foto: Velux

Et stort byudviklingsprojekt på en tidligere industrigrund nær rådhuset i den britiske by Sunderland får dansk aftryk. Her skal opføres 50 Living Places-boliger – et prototypebyggeri i Danmark, som tagvinduesproducenten Velux har lanceret for at demonstrere, hvordan man kan bygge med lavt CO2-aftryk og samtidig sikre et sundt indeklima.

Demonstrationsprojektet Living Places Copenhagen, der blev taget i brug i april 2023, er skabt i et samarbejde mellem Velux, arkitekterne fra Effekt, Artelia og Enemærke & Petersen. Det har siden opførelsen modtaget flere priser. I 2023 løb projektet med EY’s Sustainability Award i innovationskategorien, Bo Bedres Innovative Design Award samt de to priser ‘Sustainable Future Award’ og ‘Merit Award for Architecture’ fra American Institute of Architects.

I 2024 vandt boligerne bl.a. Architizer A+Awards 2024 i kategorierne Sustainable Private House-prisen og Architecture+Innovation, ’Active House Radar Master Award’ og Mipim-prisen for ’Best Residential Project’.

Læs også

Mipim Awards: Dansk arkitektur fejede konkurrenterne af banen

Vice President for Storbritannien og Irland i Velux, Alex O’dell, siger:

Foto af en stor glas- og stål bygning med en stor grusplads foran
Det er her ved rådhuset i Sunderland, at den nye bydel med bl.a. 1.000 boliger, knap 93.000 kvm erhvervsareal, et hospital og en kæmpe park skal etableres. Foto: Velux

– Vores Living Places-prototype har vist, at boliger kan bygges med markant lavere CO2-aftryk – og at det kan skaleres omkostningseffektivt. Samtidig giver god ventilation og masser af dagslys et optimalt indeklima, der styrker beboernes sundhed og trivsel.

1.000 nye boliger

De 50 ’danske’ boliger i Sunderland vil bestå af et mix af rækkehuse, lejligheder og maisonetter, og får plads til omkring 120 beboere.

Dette samarbejde handler om mere end at bygge huse – det handler om at gentænke måden, vi lever på.

Udviklingsdirektør Insi Khushnood, igloo Regeneration

Byggeriet er en del af Riverside Sunderland, der tegner til at blive et af Storbritanniens mest spændende byomdannelsesprojekter. Her vil Sunderland Byråd lede udviklingen af 1.000 nye boliger, knap 93.000 kvm erhvervsareal, Culture House, Housing Innovation and Construction Skills Academy, et nyt specialhospital, en 13 hektar stor park langs floden samt en ny gangbro over floden Wear. Denne vil forbinde centrum med Sheepfolds Stables og Stadium of Light på den nordlige bred.

De 50 af boligerne opføres i et partnerskab mellem Velux Gruppen og det britiske udviklingsselskab igloo Regeneration. Det britiske selskabs udviklingsdirektør, Insi Khushnood, ser frem til at teste Living Places-konceptet og få bæredygtige boliger med et sundt indeklima til Sunderland:

Stregtegning af et boligprojekt med boliger i forskellige højder
Der opføres boliger til alle typer mennesker i Riverside Sunderland. De vil få let adgang til både byens centrum, floden Wear og nye, grønne områder. Illustration: Velux

– Dette samarbejde handler om mere end at bygge huse – det handler om at gentænke måden, vi lever på. Vi vil skabe rammer, der understøtter trivsel, forbinder mennesker med naturen og hæver barren for kvalitet i nybyggeri. Sammen viser vi, hvad der er muligt for fremtidens boliger.

Giver bedre levevilkår

igloo Regeneration har tidligere hjulpet byrådet med at udarbejde og implementere masterplanen for Riverside Sunderland og har bidraget til Expo Sunderland – et eventprogram, hvor borgere og erhvervsliv kan engagere sig i byens transformation.

Borgmester i Sunderland, Michael Mordey, hylder det dansk/britiske partnerskab.

Der er allerede godt gang i udviklingen af Riverside Sunderland. Borgmester Michael Mordey vil med projektet gøre Sunderland til en sammenhængende, international by med muligheder for alle. Foto: Velux

– Jeg er begejstret for, at dette dynamiske partnerskab vil skabe flere boliger i høj kvalitet, som understøtter sundhed og trivsel og giver bedre levevilkår for vores borgere midt i en by i forandring. Vores Vaux Housing-projekt, som allerede er i gang og synligt i bybilledet, er banebrydende i sin tilgang til bæredygtighed og demonstrerer det nye bolig- og livsstilstilbud, som bliver tilgængeligt for både nuværende og kommende generationer.

Læs også

Klimaet lider (også) i Holland: Living Places skal vise vejen

Udviklingen af Riverside Sunderland blev påbegyndt i 2020 og forventes fuldstændigt færdigt i 2040. De fleste elementer vil dog stå klar i 2030. Living Places-boligerne forventes påbegyndt i 2026 og afsluttet i 2027.

Relateret indhold