I en sag, hvor udviklingsselskabet af bolig- og erhvervsejendomme, TN Udvikling, havde stævnet Aalborg Kommune, har landsretten nu givet virksomheden medhold.
Med sidste uges dom fastslås, at kommunen uretmæssigt krævede, at TN Udvikling skulle indgå en udbygningsaftale ifm. bebyggelsen af Åhuset på Godsbanearealet.
TN Udvikling mente, at en udbygningsaftale mellem parterne var indgået i strid med bestemmelserne i Planlovens § 21b.
Aalborg Kommune skal nu tilbagebetale et beløb på 6,125 mio. kroner til virksomheden.
Sagen har kørt siden 2019.

Efter et år som Bravida-direktør: Vi vinder margin, men vores ansvar rækker længere end bundlinjen
– Vi er glade for, at vi nu har fået Landsrettens ord for, at vi har fået en helt forkert behandling af Aalborg Kommune. Det har været et meget hårdt forløb med lang ventetid. Det har været hårdt at skulle føre en sag mod en kommune, som man selv føler at være en del af, siger direktør Torben Nielsen, TN Udvikling.
– Det, man skal huske i sagen, er, at Aalborg Kommune i 2011 fik overdraget Åparken, som er et kæmpe areal, af DSB. Overdragelsen skete som en del af, at Aalborg Kommune skulle lave og bekoste åbning af åen, og det vedtog man på et byrådsmøde i 2015. Herefter var det ganske ulovligt at pålægge private at skulle bidrage hertil, siger Torben Nielsen.
Han tilføjer:
– Det burde Aalborg Kommunes jurister være bekendte med, og hvis ikke de vidste, de var på tynd is, så kunne de jo læse rapporten, de fik udarbejdet af advokaterne fra Horten Advokatpartnerselskab.
Har strammet op
I advokatundersøgelsen, som byrådet bestilte, og som blev fremlagt for byrådet 9. december 2021, kom advokatfirmaet Horten med kritik af kommunens ageren og kom med anbefalinger til forbedringer.
Disse anbefalinger har kommunen taget til sig, fortæller direktør i By og Land i Aalborg Kommune, Alvaro Arriagada.
– Byrådet reagerede med det samme på de anbefalinger, som Horten kom med. Det betyder, at vi fik udarbejdet et administrationsgrundlag, hvor det klart og tydeligt fremgår, hvordan sager om udbygningsaftaler skal håndteres.

”Et forbillede for fremtidens skoler”: Københavns nyeste skole klar til brug
Han henviser til, at By- og Landskabsudvalget 17. februar 2022 godkendte et nyt administrationsgrundlag til brug for indgåelse af udbygningsaftaler, som man siden har brugt i arbejdet med udbygningsaftaler.
På baggrund af det nye administrationsgrundlag er der igen blevet indgået udbygningsaftaler.
Domme, der er afsagt af en landsret i første instans, kan som udgangspunkt altid ankes til Højesteret. Ankefristen er fire uger.
Udbygningsaftale
En udbygningsaftale er en mulighed for en grundejer for at komme med forslag til bl.a. infrastruktur i området for byggeriet, som grundejeren har en interesse i og derfor gerne vil medfinansiere. Aftalen skal være frivillig og ske på grundejerens initiativ.
Administrationsgrundlaget er en overordnet vejledning og tjekliste med en underliggende procedurebeskrivelse af ansvarsfordeling og sagsgange ved udarbejdelse og journalisering ifm. lokalplansager i Aalborg Kommune.