Renoveringsprojekt opnår DGNB Platin med CO2-påvirkning på 5,4

Lav klimabelastning, socialt fokus og høj kvalitet sikrer, at transformationen af Hellebæk Klædefabrik til boliger og erhverv opnår DGNB Platin som første renoveringsprojekt i Danmark.
Stort set alle 32 boliger på Hellebæk Klædefabrik får havudsigt - og formentlig også en DGNB Platin- certificering.
Der har været en omfattende renovering i gang på Nordre Strandvej i Hellebæk. Hele projektet er et tilfælde af cirkulær økonomi, lyder det fra Rådet for Bæredygtigt Byggeri, der har certificeret projektet til DGNB Platin.

I Hellebæk på Sjællands nordkyst ligger den historiske og bevaringsværdige ejendom Hellebæk Klædefabrik. I maj 2022 gik totalentreprenøren bgb a/s i gang med at ombygge kompleksets kontorejendom til 32 ejerboliger og 60 erhvervslejemål i de tidligere fabriksbygninger. Dertil er der blevet opført 5 nye rækkehuse i træ.

I marts 2023 – ca. et halvt år inden projektet stod færdigt – kunne bygherrerne, de to pensionsselskaber Velliv og PensionDanmark, melde ud, at den omfattende renovering var blevet præ-certificeret til DGNB Platin i kategorien ‘Nye bygninger og omfattende renoveringer’. Som det første ombygningsprojekt af en eksisterende ejendom.

Læs også

Bygger med 10 forskellige hampprodukter. Om 6 måneder står Hampens Hus færdigt

Nu er certificeringen i hus, fortæller Head of Real Estate Investments i Velliv, siger Solveig Rannje:

– DGNB Platin er en blåstempling af det store arbejde, vi har lagt i at udvikle et projekt med høje standarder for kvalitet, miljøhensyn og livskvalitet. Vi er stolte over at være med til at vise, hvordan vi kan gentænke renovering i en mere ansvarlig retning.

Klimapåvirkning på 5,4 kg CO2-eq/kvm/år

Projektet har opnået en klimapåvirkning på bare 5,4 kg CO2-eq/kvm/år.​ Det er væsentligt under lovkrav på 12,0 kg CO2/m2/år, og er sågar indenfor Reduction Roadmap, som definerer byggeriets CO2-grænser for at holde sig indenfor de planetære grænser.

Resultatet giver maks-point i DGNB-indikatoren om LCA: 100 ud af 100 point og 50 ud af 50 bonuspoint.​

En smilende mand i sort t-shirt i færd med en skrue en plakette i træ og sort fast på væggen
Den officielle markering af den opnåede DGNB Platin-certificering blev markeret ved en event på Hellebæk Klædefabrik. Her blev DGNB-plaketten monteret på bygningen.

Den meget lave CO2-påvirkning kommer bl.a. af, at transformation af eksisterende byggeri bidrager positivt i klimaregnskabet, da elementer som dæk, fundament og bærende vægge kan genbruges direkte.

Det viser et opslag i DGNB-registeret hos Rådet for Bæredygtigt Byggeri.

Her kan også læses, at det har haft betydelig påvirkning på bygningens varmeforbrug, CO2-udledning og totaløkonomi, at bygningens varmeforsyning undervejs er udskiftet fra gas til jordvarmespiraler.

Læs også

Nedrenoverer 363 boliger – genanvender 70 % af materialerne

Dertil har der bl.a. været fokus på genbrug af mursten i væksthuset, af belægninger samt grundig affaldssortering på byggepladsen.

Uderum inviterer til ophold

Det er ikke kun de tekniske løsninger, der har bidraget til DGNB Platin-certificeringen. Projektet har også haft et stærkt fokus på livskvalitet og socialt samvær.

Uderum og grønne fællesarealer er indrettet, så de inviterer til ophold, aktivitet og naboskab. Der er bl.a. etableret mindre træningsrum med sauna, omklædning, bad og toilet samt et værksted til f.eks. kajakker eller cykler. I et kombineret orangeri og forsamlingshus kan beboerne lave mad samt afholde sociale og professionelle arrangementer.

Læs også

Under 5 kg CO2e: Nrep forventer at opnå rekordlavt klimaaftryk med træbyggeri

Projektet, hvis budget i Hubexos SMART er anslået til 55 mio. kr., er realiseret i tæt samarbejde mellem totalentreprenøren og rådgiverne Werk Arkitekter, Øllgaard Rådgivende Ingeniører og Aaen Engineering.

Relateret indhold