Mærk historiens vingesus: Sætter unikke og fredede ejendomme til salg

En søminestation, liebhaveri på Holmen i København, en hovedgård og et tinghus. Fire fredede ejendomme søger de helt rigtige nye ejere.
Det tidligere Exercer- og Gymnastikhus på Holmen i København er en af flere markante, fredede ejendomme i området. Nu er den sat til salg. Foto: Kontraframe

Det er ikke hver dag, at fire fredede ejendomme, der alle er en del af danskernes kultur- og bygningsarv, bliver sat til salg. Det er nu tilfældet med de fire historiske ejendomme, som Statens ejendomsselskab, Freja Ejendomme, skal finde nye ejere til.

Der er tale om en hovedgård og et gammelt tinghus – begge i Jylland, en søminestation på Sjælland og en unik ejendom på Holmen i København.

Alle ejendommene har Freja Ejendomme overtaget fra Bygningsstyrelsen.

Den gamle søminestation der ligger smukt ved Isefjorden fem kilometer øst for Holbæk, er opført i 1883. Foto: Kontraframe

For enden af en privat vej i et skovområde og helt ned til Isefjorden finder man de to bevaringsværdige hovedbygninger på det der i dag kaldes Søminestationen. Ejendommen er opført i 1883 og fungerede indtil 1940 som flådestation, hvor man afprøvede torpedoer. Under 2. Verdenskrig indtog tyskerne ejendommen.

De seneste år har ejendommen fungeret som forskningscenter for Roskilde Universitet (RUC).

Bygget til gymnastik- og legemsøvelser

På Holmen i København ligger ejendommen, der oprindeligt fik navnet Exercer- og Gymnastikhuset. Den blev tegnet af arkitekt og Holmens bygningsinspektør, C.T. Andersen, og opført til brug for gymnastik- og legemsøvelser for Søværnet i 1892.

Den er opført til brug for gymnastik- og legemsøvelser for Søværnet. I dag ligger det tidligere Exercer- og Gymnastikhus (nederst i billedet) i et af de mest eksklusive områder i København. Foto: Kontraframe

Senere er ejendommen blevet udvidet med en tilbygning på den østlige side af matriklen. Efter en ombygning ved arkitekt Erik Brandt Dam husede ejendommen fra 2000 til 2024 Den Danske Scenekunstskole.

Den fredede ejendom indeholder i dag bl.a. dansesale, behandlerrum og diverse badefaciliteter. En tilbygning af nyere dato indeholder lokaler indrettet til administration, frokoststue samt omklædnings- og badefaciliteter.

Christina Jørgensen, adm. direktør i Freja Ejendomme, der udvikler og sælger statens og regionernes ejendomme, siger:

– Det er et meget stort privilegium at skulle finde de nye ejere til historiske ejendomme som Kalø Hovedgård og vores ejendom på Holmen. Nu starter vi processen med at finde de helt rigtige købere til begge ejendomme og vi forventer, at der vil være betydelig interesse for begge ejendomme.

Trelænget bindingsværksbygning

Kalø Hovedgård består i dag af i alt 14 bygninger. Den nuværende trelængede bindingsværksbygning blev opført i begyndelsen af 1700-tallet efter nedrivningen af Kalø Slot. Ejendommen omfatter blandt andet et tidligere jagtslot tegnet af arkitekt Hack Kampmann.

Kalø Hovedgård ligger direkte ud til Kalø Vig og har udsigt til Kalø Slotsruin. Ejendommen har tidligere fungeret som ladegård til Kalø Slot og har gennem tiden haft flere prominente ejere, herunder grev Conrad Reventlow og Hamborg-slægten Jenisch. Foto: Kontraframe

En af de mange bygninger – Karlsladen; en stor ladebygning fra 1727 – fungerer i dag som besøgscenter for Nationalpark Mols Bjerge.

Har bevaret oprindelige detaljer

Hobro Tinghus, der er opført i 1918, er tegnet af arkitekt og kongelig bygningsinspektør Einar Packness. Den historiske ejendom har tidligere fungeret som tinghus og senest som administration for Kriminalforsorgen, der har bevaret og integreret flere af bygningens oprindelige detaljer i de opdaterede kontorfaciliteter.

Hobro Tinghus fra 1918 ligger i dag helt centralt i byen. Foto: Efkt

Ejendommens godt 1.360 m2 er fordelt på fire etager.

Christina Jørgensen siger om disse to ejendomme:

– Det er ikke hver dag man sætter en søminestation og et tinghus til salg. Det er fantastiske ejendomme og begge steder mærker man i den grad historiens vingesus.

Da alle bygninger er fredede, skal potentielle købere beskrive deres planer for fremtidig anvendelse af ejendommene. Denne beskrivelse indgår i Freja Ejendommes beslutningsproces og i den samlede evaluering af indkomne bud.

Relateret indhold