Et enigt bedømmelsesudvalg har udpeget 3XN som vinder af arkitektkonkurrencen om udvidelsen af det moderne kunstmuseum Trapholt, der siden 1988 har ligget smukt ned til Kolding Fjord.
Den planlagte udvidelse markerer et skelsættende kapitel i Trapholts historie og vil omfatte en transformation af museet.

Vinderforslaget udmærker sig ved et stærkt samspil mellem eksisterende og nyt byggeri, en inviterende ankomst, et klart og fleksibelt flow gennem museet og en nænsom integration i landskabet.
3XN’s arkitektur er helt sin egen og står stærkt i sig selv i kraft af sin enkle udformning, men samarbejder også med de eksisterende museumsbygninger, der er bygget ad to omgange: I 1988 åbnede museet med en bygning tegnet af Boje Lundgaard og Bente Aude. I 1996 kom en udvidelse af Boje Lundgaard og Lene Tranberg til.

Museum, byrum og havvandspumpe: Svanemølleværket får nyt liv
Den nye tilbygning vil styrke helhedsoplevelsen af Trapholt og er samtidig baseret på en ambitiøs bæredygtighedsstrategi med fokus på miljø, kultur, social ansvarlighed og økonomi. Udvidelsen forventes at realisere Trapholts fulde potentiale og fremtidssikre museet i forhold til både kapacitet og tilgængelighed.
Museumsdirektør Karen Grøn udtaler:
– 3XN vandt konkurrencen med et æstetisk helstøbt projekt, der både respekterer Trapholts eksisterende kvaliteter og peger visionært fremad. Projektet åbner publikumsrejsen allerede ved ankomsten på P-pladsen, suppleret af et tydeligt ankomstområde, som både leder ind på Trapholt og sikrer adgang til oplevelser i hele den omgivende museumspark. Bygningen forbinder elegant ude og inde, og bringer dagslys ind i fra alle sider samt gennem en signifikant åbning mod himmelrummet.
Fleksible rum
Den kommende udbygning og transformation er blevet mulig via en samlet bevilling på 102,4 mio. kr. Pengene kommer fra Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Villum Fonden og Kolding Kommune.

De nye faciliteter kommer til at omfatte:
- Et nyt formidlings- og craft-center med fleksible rum til alt fra børne-workshops til konferencer og foredrag med op til 500 deltagere.
- En skulpturlounge, der forbinder gæstemodtagelsen med museets park – et levende mødested for både mennesker og kunst.
- En omfattende opgradering af parken med nye stier, kunstinstallationer, udsigtspunkter og opholdszoner, som inviterer alle – uanset mobilitet – til at opleve kunst og natur i samspil.

3XN’s monolit skal huse Danmarks nye Kyst- og Lystfiskercenter
– Der er stor fleksibilitet i rumudnyttelsen, som giver Trapholt mulighed for simultant at afholde flere mindre aktiviteter og ved andre lejligheder etablere store sammenhængende lokaler til gigantbegivenheder. Ikke mindst er projektet gennemtænkt med henblik på at opnå så lavt klimaaftryk som muligt i et byggeri med logiske forløb og rene linjer for publikum og gode backstage-faciliteter for team Trapholt, tilføjer museumsdirektøren.
Et stærkt arkitektonisk svar
Arkitektkonkurrencen blev gennemført som EU-udbud. Ud over vinderteamet bestående af 3XN/GXN med underleverandørerne GXN Innovation, 1:1 Landskab, Arup og Sinuz, deltog også følgende fire teams i konkurrencen:
- Effekt med underleverandør Rambøll
- Lundgaard & Tranberg Arkitekter med underleverandører Marianne Levinsen Landskabsarkitekter og Aaen Engineering
- Cobe med EKJ Rådgivende Ingeniører
- Reiulf Ramstad Arkitekter med Lytt Architecture og Søren Jensen / CX1 – Rådgivende Ingeniørfirma

Forperson i museets bestyrelse, Lars Nørby Johansen, siger om det vindende forslag:
– Vinderforslaget er et stærkt arkitektonisk svar på Trapholts vision for fremtiden. Det viderefører museets unikke identitet og tilføjer nye dimensioner, der vil styrke både formidlingen, gæsteoplevelsen og vores forankring i lokalsamfundet.
I forbindelse med tilbygningen vil museet være midlertidigt lukket fra d. 31. december 2025. Museets slår dørene op igen d. 1. marts 2027.