Modstanden mod brug og smid væk-kulturen vokser. Også i byggeriet, hvor genanvendelse af bygninger og materialer er mere fremme i tiden end nogensinde. Både for at begrænse CO2-udledning, men også for at passe på jordens ressourcer.
Det har Dansk Arkitektur Center (DAC) taget konsekvensen af. Arkitekturcenterets nye udstilling Genbrug!, der kan ses frem til d. 10. september, sætter fokus på netop genbrug, transformation og genanvendelse set i et bredt perspektiv indenfor både arkitektur, byggeri, design og hverdagsliv.
Udstillingen handler især om at genanvende og genbruge materialer i det byggede miljø. Om cirkulær økonomi. Om et nyt paradigme. Om omhyggeligt håndværk og historisk murerarbejde.

Seniorkurator Victoria Diemer Bennetzen, der er hovedansvarlig for udstillingen Genbrug!, opfordrer til, at vi gør op med idéen om, at nyt altid er bedre.
– Byggesektoren er en af verdens største forbrugere af råstoffer, og samtidig en af de største producenter af affald. Det handler om at passe på det, vi allerede har skabt, genfinde værdien i det vi plejer at smide ud og bruge det – igen og igen. Det handler ikke om at give afkald, men om at skabe på en ny måde, at begynde at holde af ting på en anden måde, og måske endda foretrække ting man ellers ville have overset eller afvist.
Nyt liv til affald
Udstillingen præsenterer bl.a. en række projekter, hvor genbrug ikke er et kompromis, men et bevidst valg. Arkitekter og kunstnere eksperimenterer og skaber rum, der giver nyt liv til det, som ellers ville ende som affald. Også selvom det ofte er dyrere og mere besværligt end at bygge nyt.
Netop derfor findes der eksempler, der tydeligt illustrerer den unikke æstetik og tankegang om genbrug.
Blandt de eksempeltransformeringer, der bliver fremvist, er Thoravej 29 i Københavns Nordvestkvarter. Bygningen, der er opført til pelsindustrien i 1967, er i dag forvandlet til et moderne fællesskab for kreative og sociale initiativer, hvor 95% af de oprindelige materialer er genanvendt. F.eks. er et betondæk skåret op og vippet ned som trapper. Læs mere om den omfattende transformation på Thoravej 29 her:

Et aktivt valg: Genanvender 95 % af gammel fabrik
Peder Lykke-højhuset på Amager, som måske kan bevares udelukkende for sin evne til at lagre CO2, kan også ses og læses om, ligesom den massive krigsbunker Hochbunker i Hamburg, der er forvandlet til et hotel omgivet af et grønt og levende byrum.
I Aarhus viser højhuset Træ en ny måde at bygge i højden. Med sine 20 etager er det Danmarks højeste træbygning og udleder kun en fjerdedel af den CO2, et betonhøjhus gør. Facaden er beklædt med genbrugte vindmøllevinger, bølgeplader og postkasser, hvor rust og skjolder bliver til skønhedspletter i en legende arkitektur. Læs mere om Træ her:

Bygherre: Klimasvarene findes i Træs utraditionelle materialeliste
Vigtigere end nogensinde
Ved åbningen af udstillingen stod klimajournalist, foredragsholder, moderator mv., Signe Wenneberg, for åbningstalen. I talen understregede hun bl.a., hvorfor genbrug, bæredygtighed og nye måder at bygge på er vigtigere end nogensinde.
Hun tog som vanligt handskerne af i forhold til dem, der tænker økonomi først og klimahensyn sidst. Eksempelvis indledte hun talen med en bredside mod typehusfirmaerne.

”Der er en god udvikling i gang i den danske byggebranche. Typehusfirmaernes dage er talte. Deres kampagner for at sælge grimme huse bygget på akkord med en lovet levetid på under 30 år – og med garanteret skimmelsvamp og et kulsort klimaaftryk – bliver mere og mere desperate”, sagde hun bl.a.
Byg mindst 80 % mindre
Hun opfordrer gennem sin tale bl.a. til, at der efterlades en mere bæredygtig verden til de kommende generationer. Det kan gøres på flere måder, lyder det:

River slidt skole ned: Ny stjerneformet skole bliver byens samlingspunkt
”Her står vi, på Dansk Arkitektur Center og må konstatere, at vi skal bygge markant mindre. Mange taler om at vi skal bygge mindst 80 % mindre, hvis vi vil undgå at accelerere overskridelsen af de planetære grænser.
Når vi bygger mindre – men stadig har behov for boliger, skoler, tandlægeklinikker osv. – så betyder det, at vi må transformere mere og vi må genbruge mere.

Der er fire millioner bygninger i Danmark. Der er masser af bygninger i Europa. Vi vil opleve forladte fabrikker, stalde, lader, industribygninger, elværker, siloer, hospitaler, skoler og så videre i fremtiden. Dem skal vi bruge klogt!!
I stedet for at rive dem ned eller sprænge dem i luften, som man virkelig gjorde engang. Vi skal lytte, når ’Byggestopbevægelsen’ arbejder for en omstilling af byggebranchen, der respekterer klimavidenskaben og derfor vil have mindre nybyggeri, mere omfordeling, færre nedrivninger, flere renoveringer og flere deleboliger, lød det fra klimajournalisten.”
Alt kan spores og genanvendes
For at leve op til sit cirkulære ansvar er udstillingen i sig selv præget af genanvendelse. Således er inventar og udstillingsdele registreret ned til mindste skrue, så alt kan spores og genanvendes. Scenografien er skabt af tidligere DAC-installationer.

Vores Sted: Første Udestue på vej – opføres af genbrugte materialer
Selv madrasser, podier og skilte er genbrugt. Også en installation fra den tidligere udstilling ”Vandet kommer” af tegnestuen Mast har fået nyt liv som poetisk pauserum.